U Splitu osumnjičeni za štetu od 146,6 milijuna kuna

ODJEL gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitskodalmatinske u suradnji s MUP-om i Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu podnio je kaznene prijave protiv dviju žena i trojice muškaraca, odgovornih osoba jednog osiguravajućeg društva, zbog više kažnjivih djela gospodarskog kriminala kojima su to društvo i njegove dioničare oštetili za više od 146,6 milijuna kuna.

Kažnjiva djela počinili su od 1993. do 2003. godine, a višemjesečnom obradom među ostalim je utvrđeno kako su udio malih dioničara u vlasništvu tvrtke nezakonito s 34 sveli na 3 posto.

Policija ne navodi identitet osumnjičenih, niti o kojoj se tvrtki radi, no neslužbeno se doznaje da je riječ o Euroherc osiguranju.

Osumnjičeni su, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu društva, s imena dioničara-osnivača prenijeli dionice na sebe i druge dioničare promijenivši tako vlasničku strukturu. Na temelju toga održavali su i skupštine društva donoseći nelegalne odluke, lišivši prave vlasnike dionica višemilijunskih dividendi.

Osim toga, dionice su nezakonito kupovali novcem društva te zaduženja po kreditima zatvarali iz dividende.

Utvrđeno je, uz ostalo, i da društvo nema Knjigu dionica, niti potpunu zbirku isprava te da je odluka o osnivanju društva krivotvorena, a na temelju čega su provedene posljednje četiri dokapitalizacije društva.

Osumnjičeni nisu postupali ni po pravomoćnim sudskim presudama kako bi održavali nezakonito stečenu vlasničku strukturu, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

Postupak protiv petero osumnjičenih provodi se redovitim putem, što znači da neće biti privedeni istražnom sucu niti pritvoreni.

Pročitajte više