KORONAVIRUS

U Srbiji 5067 novih slučajeva zaraze, od jučer umrlo 38 osoba

Foto: EPA

U SRBIJI je u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 38 osoba, a potvrđeno je još 5067 novih slučajeva zaraze te povećanje broja hospitaliziranih pacijenata i oboljelih na intenzivnoj skrbi.

Na bolničkom liječenju je 6329 pacijenata, od kojih je 216 na respiratoru, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije na korona virus testirano je 1.638.709 uzoraka, od toga u posljednja 24 sata 15.061, registrirano je ukupno 126.187 zaraženih osoba, a umrlo je 1237 oboljelih.

Najveći broj umrlih dosad je u Srbiji zabilježen na vrhuncu drugog vala koronavirusa 10. srpnja - 18 žrtava, a u trećem valu najviše smrtnih slučajeva bilo je u nedjelju 2. studenog - 31.

Odnos ukupnog broja zaraženih i umrlih je, prema službenim podacima srbijanskih zdravstvenih vlasti, pridonio padu stope smrtnosti na 0,98 posto.

Nove mjere

U Srbiji od utorka stupa na snagu novih sedam epidemioloških mjera i ograničenja i zabrana, među kojima je skraćivanje radnog vremena do 18 sati, osim za prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, obveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom gdje nije moguće držati propisanu fizičku udaljenost, te smanjenje broja putnika u javnom prijevozu na 50 posto deklariranih kapaciteta vozila.

Ministar obrazovanja Branko Ružić izjavio je danas da školski sustav neće prijeći na online nastavu te da s Kriznim stožerom razmišlja o ujednačavanju školskih kalendara i mogućnosti da raspust za sve srednje i osnovne škole traje 21. prosinca do 20. siječnja, kako bi se obuhvatili svi praznici po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.

Ružić je za RTS naglasio kako lokalne samouprave, u kojima se uvodi izvanredna situacija, moraju izvijestiti školske uprave da bi se mogle prebaciti na online nastavu. 

Srbija je sve bliže zatvaranju

Srbija je zbog pogoršanja epidemiloške situacije sve bliža zatvaranju, a boljim pridržavanjem mjere nošenja maski država bi izbjegla situaciju uvođenja strožih ograničenja, ocijenio je u ponedjeljak dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji Marjan Ivanuša.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više