U Srbiji otvorena prva banka majčinog mlijeka u regiji

BEOGRADSKI Institut za neonatologiju otvorio je danas prvu banku majčinog mlijeka u ovom dijelu Europe, koje je posebno namijenjeno prerano rođenim bebama koje se smještaju u ovu ustanovu, prenosi B92.

Banka majčinog mlijeka prikuplja donacije svih majki, bez obzira na godine, koje imaju višak mlijeka, a koje su zdrave, ne uzimaju lijekove i ne konzumiraju cigarete i alkohol. Osim za vlastite potrebe, kako je naglasila ravnateljica banke Slavica Simić, mlijeko se iz ovog Instituta distribuira i drugim zdravstvenim ustanovama, jer je pogodno kako za dojenčad, tako i za djecu nakon operacije probavnog trakta, ali i odrasle osobe nad kojima su obavljeni teži operacijski zahvati.

Institut, u koji je uloženo oko 2,5 milijuna eura, opremljen je najsuvremenijom opremom koja garantira da će najvrjedniji sastojci mlijeka tijekom skupljanja, čuvanja i distribucije ostati sačuvani, a svi prikupljeni uzorci se bakteriološki kontroliraju i sortiraju prema kalorijskoj vrijednosti i količinama šećera, masti i proteina, što omogućuje individualnu prilagodbu pojedinih uzoraka mlijeka svakom pojedinom pacijentu.

Prehrana humanim, odnosno majčinim mlijekom izuzetno je važna kod nedonoščadi, jer im osigurava optimalne sastojke proteina, masti i šećera, potiče obrambene mehanizme organizma i povoljno utječe na neurološki razvoj prijevremeno rođene djece, što je presudno za veći postotak njihovog preživljavanja.

Pročitajte više