U Srbiji podignute optužnice protiv 14 osoba za ratni zločin

TUŽITELJSTVO za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni" krajem 1991. godine počinili ratni zločin. Tereti ih se da su u Lovasu ubili 70 civila, javlja B92.

Kako se navodi u optužnici, za ratne zločine optuženi su Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić, Željko Krnjajić, Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Tijekom napada na selo Lovas, 10. listopada 1991. godine, u kućama i dvorištima ubijena su 22 civila, a do 18. listopada te godine još 23 mještana Lovasa ubijena su u improviziranim zatvorima. Optuženi su mještane Lovasa natjerali da koračaju kroz minsko polje, pri čemu su 22 osobe poginule.

"U tom razdoblju, u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila", navodi se u priopćenju Tužiteljstva, u kojem se precizira da su četvorica optuženih bili pripadnici bivše JNA, četvorica lokalne teritorijalne obrane, dok su šestorica optuženih bili pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

J.Da.

Pročitajte više