U Srbiji uhićena 23 osumnjičena za masakr na Ovčari

KAKO javlja BBC, u Srbiji su danas uhićene 23 osobe osumnjičene za masovno ubojstvo 200 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika na Ovčari, koji se dogodio nakon pada Vukovara.

Masakr nad 200 Hrvata odvezenih iz vukovarske bolnice počinila je srpska  vojska 20. studenog 1991, dva dana nakon pada Vukovara, pri čemu su Hrvati iz bolnice odvezeni iz vukovarske bolnice i muški ubijeni na Ovčari. Tijela ubijenih srpski su zločinci bacili u masovnu grobnicu.

BBC tvrdi kako detalja o danas uhićenim pripadnicima srpske vojske još uvijek nema, ali navode kako je uhićenje vukovarskih krvnika došlo neposredno nakon najava iz Haaga da će se suđenje za Ovčaru održati u Srbiji, što bi u toj zemlji trebalo biti prvo veliko suđenje za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije.

U svom nedavnom posjetu Beogradu glavna tužiteljica haaškog suda Carla del Ponte navodno je sprskim vlastima predala svu dokumentaciju koju je Haag prikupio o zločinu na Ovčari.


Haaški je sud zasad zbog zločina na Ovčari optužio tri visoka srpska časnika, od kojih su se zasad Haagu dobrovoljno predali general Mile Mrkšić i pukovnik Miroslav Radić, dok se general Veselin Šljivančanin još uvijek nalazi u bijegu.

Šljivančanina od uhićenja čuvaju paravojne snage lojalne bivšem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, tvrdi BBC.

Pročitajte više