U stampedu na vjerskoj ceremoniji u Indiji poginulo najmanje 16 osoba, oko 50 ih je ozlijeđeno

NAJMANJE je 16 osoba pregaženo na smrt, a mnogi su ozlijeđeni u stampedu koji se jučer u blizini rijeke Gangeš na sjeveru Indije dogodio za vrijeme vjerske ceremonije, javlja agencija AFP.

Organizatori slavlja medijima su rekli kako je poginulo deset osoba, dok ih je oko 20 ozlijeđeno. Na mjestu događaja je postavljena privremena bolnica. Vladin glasnogovornik Amit Chandola priopćio je kako su dosad pronađna tijela 16 osoba, dok ih je 50-ak ozlijeđeno i prevezeno u obližnju bolnicu.

Incident se dogodio kada je nekoliko desetaka tisuća hinduista izvan grada Hardiwara za vrijeme rituala pohrlilo prema svetoj vatri, kako bi predali svoju žrtvu i molili se. Mnoštvo je tada izgubilo kontrolu i počeo je stampedo te je nekoliko ljudi palo na pod i završilo pod nogama gomile.

Strahuje se kako bi broj žrtava i dalje mogao rasti. Na mjesto događaja su poslani spasilački timovi, policija nije mogla službeno potvrditi broj mrtvih, dok je agencija Press Trust of India javila kako je u stampedu živote izgubilo šest osoba.

Hardiwar , koji se nalazi oko 173 kilometra sjeverno od New Delhija, i gdje Gangeš izvire uz Himalaja, jedan je od najsvetijih hinduističkih gradova i najvećih hodočasničkih odredišta u Indiji.

Stampeda su u Indiji vječiti problem i rizik, jer su policijske i kontrole gomile u hramovima i na hodočasničkim rutama vrlo neadekvatne.

Prilikom posljednjeg stampeda u siječnju je u državi Kerali na jugu Indije poginulo sto osoba. Tada je za vrijeme prelaska planinskog terena prema svetištu po noći izbila panika.

Pročitajte više