U Stonehengeu su se odvijali drevni trance partyji

RUPERT TILL, britanski profesor sa sveučilišta u Huddersfield, uvjeren je da je konačno riješio zagonetku Stonehengea - prema njegovom mišljenju, prapovijesni objekt bio je funkciji glazbene arene u kojoj su se odvijali drevni plesnjaci nalik današnjim trance partyjima.

Tako je Till, stručnjak za akustiku, a u slobodno vrijeme i DJ, možda odgovorio na pitanje brojnih znanstvenika, koji su uspjeli pet tisuća godina staro zdanje učiniti najistraženijim prapovijesnim spomenikom u svijetu, ali nisu mogli zaključiti čemu je točno služilo.

Till objašnjava kako su uspravni kameni blokovi bili idealni za širenje ponavljajućeg trance ritma. Kako Stonehenge nije sačuvan u izvornom obliku, Till je morao da bi dokazao svoju tezu izraditi računalni model.

Potonji je primijenio u betonskoj replici, podignutoj u Washingtonu, gdje je izveo akustične eksperimente odnosno reproducirao je zvuk govora i pljeskanja rukama. Ozvučenje koje je pritom zamijetio bilo je, kako je istaknuo, savršeno pa ga je usporedio sa zvukom čaše za vino. Naime, i najjednostavniji udarac bubnja stvarao je zvučnu dramatiku.

Ig.M.
Foto: activemind.com

Pročitajte više