U subotu i posljednji ovogodišnji kongresni izbori u SAD

DRUGI krug izbora u Louisiani u subotu će dati konačan odgovor o sastavu gornjeg doma američkog Kongresa u kojem su republikanci već stekli natpolovičnu većinu.

Birači će odlučivati između sadašnje demokratske senatorice Mary Landrieu (47) i njezine godinu dana starije republikanske suparnice Suzanne Haik Terrell.

Pobjeda republikanke bi njezinoj stranci donijela 52. od 100 senatskih mjesta. Izgledi dviju kandidatkinja su podjednaki a tradicija je na strani Landrieu jer u Louisiani od 1883. godine na kongresnim izborima pobjeđuju demokrati.

Mada naizgled bez većeg značenja izbori su privukli veliku pozornost, a Republikanska stranka je pokrenula ´najteže´ igrače.

Predsjednik George W. Bush u utorak navečer je u New Orleansu prikupio 1,3 milijuna dolara i predizbornu kasicu Terrellove dopunio do okruglih 5 milijuna dolara. Njezin izborni stožer pokrenuo je u posljednja 72 sata neviđenu promidžbenu kampanju, a Bushov dolazak u Louisianu nazvali su ´Operacija šlag na torti´.

Kao ´nadjev´, republikanku su na predizbornim skupovima podržavali potpredsjednik Dick Cheney, ministar građevinarstva Mel Martinez, senatski vođa Trent Lott i novoizabrana senatorica Elizabeth Dole.

Nasuprot tome Landrieu se oslanja mahom na vlastite snage i lokalne političare. Predizbornu kampanju usmjerila je na brojne katolike i još brojnije crnce. Prošle subote doživjela je prave ovacije na stadionu gdje se odigravala završna utakmica američkog nogometa za crnačka sveučilišta.

Pročitajte više