U UTORAK KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE

U utorak će se u Beogradu održati konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti verificirani mandati 250 zastupnika sa šest stranačkih lista koje su ušle u parlament nakon izvanrednih parlamentarnih izbora 28. prosinca.

Najviše mandata u parlamentu (82) ima Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice ima 53 mandata, a Demokratska stranka Borisa Tadića i Zorana Živkovića 37 mandata, od čega po pet pripada Demokratskom centru Dragoljuba Mićunovića i Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića, dva mandata Listi za Sandžak i jedan predsjedniku Socijaldemokratske unije Žarku Koraću. Slijedi G17 Plus Miroljuba Labusa s 34 zastupnika, od čega tri mandata pripadaju Socijaldemokratskoj partiji Slobodana Orlića. Koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića ima 22 mandata, isto koliko i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića.

Haaški optuženici Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević nisu na listama zastupnika svojih stranaka koji će ući u parlament.

Neizvjesno je hoće li na sutrašnjoj sjednici biti izabran predsjednik parlamenta, s obzirom da se stranke tzv. demokratskog bloka nisu usuglasile oko zajedničkog kandidata.

Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice je u dosadašnjim pregovorima isticala da to mjesto pripada njoj, iako je bilo govora i da bi predsjednik parlamenta mogao biti potpredsjednik G17 Plus Predrag Marković. Demokratska stranka, s druge strane, tu funkciju zahtijeva za sebe, s obzirom da je Koštunica predviđen za mandatara buduće vlade, a Demokratska stranka je druga po jačini stranka u tzv. demokratskom bloku.

Srpska radikalna stranka je odmah nakon objavljivanja izbornih rezultata najavila da će za predsjednicu parlamenta predložiti svoju potpredsjednicu Gordanu Pop Lazić.

S obzirom da u dosadašnjim pregovorima o formiranju vlade stranke tzv. demokratskog bloka nisu uspjele postići dogovor, a da radikali i socijalisti također nemaju parlamentarnu većinu od 126 glasova, vrlo je moguće da na sjednici u utorak novoimenovani zastupnici neće uspjeti izabrati predsjednika parlamenta.

U slučaju neuspjeha, tu će dužnost privremeno obavljati najstariji zastupnik u parlamentu, Veselin Simonović iz Demokratske stranke Srbije, koji će ujedno privremeno obavljati i dužnost predsjednika države, s obzirom da u tri pokušaja izbora predsjednika Srbije niti jednom nije na birališta izašao dovoljan broj (50 posto) birača.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više