U Veneciji 12. rujna počinje 9. Međunarodna izložba arhitekture

U OKVIRU Venecijanskog biennala 12. rujna u Veneciji počinje 9. Međunarodna izložba arhitekture pod nazivom "Metamorph" posvećena, po koncepciji umjetničkog direktora izložbe Kurta W. Forstera, kulturalnim i tehnološkim transformacijama, kao i promjenama u kritičkom sagledavanju, koje proteklih desetljeća obilježavaju razvoj suvremene arhitekture.

9. Međunarodna izložba arhitekture održat će se od 12. rujna do 7. studenog u prostorima venecijanskog Arsenala i paviljonima Giardina, a predstavit će 200 projekata najpoznatijih svjetskih arhitekata, 170 arhitektonskih studija, 150 fotografija i video prikaza, kao i osam instalacija priređenih za izložbu.

"Metamorph" će pokazati kako se otvarao put promijeni u arhitektonskom dizajnu, obrazovanju i arhitektonskom promišljanju, najavljuje umjetnički direktor izložbe Kurt W. Forster. Istražit će izraze promjena koje se posljednjih desetljeća događaju u arhitekturi, sredstva kojima je arhitektura izmijenila svoje procese promišljanja i izvedbe i prilagodila se radikalno novim okolnostima uoči gotovo sveopćeg prihvaćanja digitalne tehnologije.

"Mi ne proživljavamo jednostavnu promjenu odijela, to nije znak nove mode, niti su to pitanja vezana uz specijalizaciju ili pojavu novih narudžbi. Događa se nešto mnogo važnije. Za nekoliko godina arhitektura će postati sasvim nova vrsta. To je hipoteza koju želim prikazati na Bijenalu", izjavio je za talijanski tisak Forster.

Izložba je podijeljena u više sekcija koje prikazuju transformaciju suvremene arhitekture. U sekciji "Surfaces", po izboru umjetničkog direktora izložbe, bit će predstavljen projekt hrvatskih arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine "Absolut Internet. No stop city", koji je 2001. godine nagrađen na natječaju Surround DataHome u Tokiju. Uz Penezića i Roginu Hrvatsku će, po izboru nacionalne selektorice Helene Paver Njirić, predstaviti Ivana Franke, Petar Mišković, Lea Pelivan i Toma Plejić.

Nacionalnom predstavljanju Hrvatske dodijeljen je prostor u venecijanskom Arsenalu gdje su Ivana Franke, Petar Mišković, Lea Pelivan i Toma Plejić realizirali site-specific instalaciju koja interpretira zadane teme selektora Forstera i hrvatske selektorice. U zatečeni prostor postavlja se niz paralelnih staklenih okvira koji formiraju tunel. Sinkroniziranim pomicanjem okvira upravljanim motorom, koje se odvija u realnom vremenu i uključuje posjetitelje, mijenja se tlocrtni oblik tunela pružajući jedinstveno iskustvo prolaza kroz paviljon. Pokrovitelj hrvatskog predstavljanja na ovogodišnjem Biennalu je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a supokrovitelj grad Zagreb.

(Hina) xakoz ydgk

Pročitajte više