U Vinkovcima obilježen Dan Hrvatskih voda

Svečanim skupom u Vinkovcima danas je obilježen Dan Hrvatskih voda, koji se obilježava u spomen na 7. rujna 1876. godine kada je utemeljeno Društvo za regulaciju Vuke. L

Danas je u Vinkovcima obilježena i 80. godišnjica vodnoga gospodarstva na bosutskom području, 95 godina vodoopskrbe Vinkovaca i 10 godina Hrvatsko-mađarskoga sporazuma o vodnom gospodarstvu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić, obraćajući se brojnim uzvanicima na svečanosti u Kongresnoj dvorani hotela Slavonija, upozorio je na problem sve većeg onečišćenja voda te na opasnosti od poplava.

"Vlada treba osigurati više sredstava za borbu protiv poplava", izjavio je Androšić, dodajući kako je zbog nedostatka sredstava obrana od poplava u Hrvatskoj sve manje učinkovita.

Na skupu su govorili i Gorast Hafner, u ime Uprave za vodno gospodarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer i gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić.

Tijekom svečanosti dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatskih voda za 2004. godinu. U kategoriji najboljih diplomskih radova za područje hidrotehnike nagradu je dobila Danijela Dujlović iz Splita, a za druga područja gospodarenja vodama Lovorka Pitarević iz Zagreba. Najbolji magistarski rad za područje hidrotehnike bio je rad Ivana Fistonića iz Splita, a za druga područja gospodarenja vodama rad Hrvoja Juretića iz Zagreba.

Nagradu za najbolji doktorski rad dobila je Marija Šperac iz Osijeka, a za druga područja gospodarenja vodama Davor Ljubas iz Zagreba. Najbolje je objavljeno djelo iz područja hidrotehnike "Ekohidrologija vodnih resursa i otvorenih vodotoka" Ognjena Bonaccija iz Splita, a najbolje objavljeno djelo iz drugih područja gospodarenja vodama "Fizikalne osnove dinamike podzemnih voda" Koste Urumovića iz Zagreba.

(Hina) xždra yvkn

Pročitajte više