U Vladi svatko radi što hoće: Jandroković unatoč zabrani zapošljava na određeno

KAKO DOZNAJE Index unatoč činjenici da je premijerka Jadranka Kosor, na sjednici Vlade od 30. srpnja osobno zabranila novo zapošljavanje državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave do donošenja proračuna za iduću godinu, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje zapošljava nove namještenike i to na određeno vrijeme.

Svi povukli osim Jandrokovića

Naime, nakon odluke Vlade, sva su ministarstva povukla svoje natječaje, osim Ministarstva Gordana Jandrokovića koji putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje traži 15 suradnika. Riječ je o suradnicima za rad u Hrvatskom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo sljedeće godine, a koja se održava u u kineskom gradu Šangaju.

Zanimljivo je napomenuti kako ministar uprave Davorin Mlakar još uvijek radi analizu zaposlenih u tijelima državne uprave, a cilj je analize, da se dođe do podataka o mogućnostima popune radnih mjesta tamo gdje je nužno, premještanjem između tijela, odnosno utvrđivanjem stvarnog broja viška zaposlenih. No, i bez te analize u Ministarstvu vanjskih poslova zaključili su kako u njihovim redovima nema dovoljno stručnih kvalificiranih ljudi s visokom stručnom spremom i s visokim stupnjem opće kulture i poznavanja Hrvatske koji bi mogli prezentirati našu zemlju na EXPO-u. Razina obrazovanja koja se traži su: fakultet, akademija, magisterij, doktorat.

MVPEI: Htjeli smo izbjeći zapošljavanje "preko veze"

"Kao i prilikom ranijih nastupa Republike Hrvatske na Svjetskim izložbama, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pri odabiru kandidata-informatora/hostesa za rad u Hrvatskom paviljonu angažiralo je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Držimo da je to za eventualni odabir kandidata najbolje i najpravednije rješenje kako bi se izbjeglo često izrečene insinuacije o zapošljavanju 'preko veze'", pokušao je Indexu objasniti glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun dodajući kako je natječaj za odabir kandidata za rad u Hrvatskom paviljonu za trajanja izložbe EXPO 2010. bio raspisan 13. srpnja 2009. godine.

Tako u MVPEI-u tumače kako je natječaj raspisan prije odluke, no ne i činjenicu kako su sva ministarstva povukla svoje natječaje dok se ne napravi analiza kao i proračun za sljedeću godinu. Dragun objašnjava kako kandidati ne zapravo bili stalni zaposlenici MVPEI-a i radili bi na ugovor o djelu. Štoviše u MVPEI-u ističu kako zapravo natječaj, na kraju, nije ni obvezujući (! op.a)

To vam nije ni obvezujuće!

"Spomenuti natječaj nije obvezujući. Iskoristit će se za izviđanje pozitivnog odjeka zainteresiranih potencijalnih kandidata koji bi zadovoljili tražene kriterije, između ostalih, i poznavanje kineskog jezika. Zaposlenici MVPEI-a koji ispunjavaju te kriterije već su angažirani na drugim poslovima", zaključuje Dragun za Index dodajući kako u skladu s racionalizacijom troškova koje Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija već provodi, ministar Jandroković zatražio je da se ispita mogućnost zapošljavanja i lokalnog osoblja za rad u Hrvatskom paviljonu kako bi se troškovi što je moguće više smanjili.  

Pročitajte više