U Vukovaru predstavljena biblioteka MH "Stoljeća hrvatske književnosti"

Biblioteka Matice hrvatske "Stoljeća hrvatske književnosti" predstavljena je večeras u Vukovaru u dvorani Pastoralnog centra "Svetog Bone", u organizaciji vukovarskog ogranka Matice hrvatske.

Govoreći o razlozima nastanka te biblioteke član Uredničkog odbora "Stoljeća hrvatske književnosti" prof. dr. Nedjeljko Mihanović podsjetio je kako je prije 15 godina Matica izdala biblioteku "Pet stoljeća hrvatske književnosti".

"Pod utjecajem 'vukovaca' i političke cenzure u književnim djelima izdanim u okviru te biblioteke obavljane su nedopustive jezične i stilske intervencije, a iz biblioteke su izostavljeni važni hrvatski religiozno-duhovni pisci", rekao je Mihanović i dodao kako su kao podložak za "Stoljeća hrvatske književnosti" uzeta posljednja autorizirana djela izdana za života pisaca čime je, kako je rekao, izbjegnuta mogućnost bilo kakvih jezičnih, stilskih ili političkih zahvata.

Jezikoslovce, čija su djela zastupljena u "Stoljećima hrvatske književnosti", posebice Vukovarca Nikolu Andrića, predstavio je prof. dr. Ivo Pranjković, a prof. dr. Stipe Botica govorio je o do sada izdanim knjigama u biblioteci o hrvatskoj usmenoj književnosti.

Odabrane tekstove iz djela hrvatskih pisaca kazivali su dramski umjetnici osječkoga HNK Vjekoslav Janković i Nela Kočiš te učenici Gimnazije u Vukovaru Igor Gulka i Zoran Pehar.

Posjetitelje nazočne predstavljanju biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti" pozdravili su predsjednica vukovarskog ogranka Matice hrvatske Štefica Šarčević i gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru u okviru kojeg se nalazi Pastoralni centar "Svetog Bone" fra Zlatko Špehar.

(Hina) žd mć

Pročitajte više