U zagrebački proračun uvrštena gradnja 5 vrtića, 5 škola i 6 sportskih dvorana

ČLANOVI zagrebačkog Gradskog poglavarstva danas su raspravili i prihvatili nekoliko prijedloga i amandmana nakon skupštinske rasprave odnosno prvog čitanja gradskog proračuna za 2005. planiranog u iznosu od 5,65 milijardi kuna, među ostalim i prijedlog za početak gradnje pet novih vrtića, pet škola i šest školskihsportskih dvorana.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport Ivica Lazanja je u raspravi pojasnio da je po prijedlogu prioriteta tog ureda naglasak stavljen na izgradnju prigradskih vrtića i škola.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić je podržao gradnju tih objekata, ali i rekao da je razočaran što je iznos od planiranih 31,6 milijuna kuna za vrtiće drugačije preraspodijeljen, ali je zapravo ostao isti.

"Za gradnju pet vrtića treba nam 80 milijuna kuna i žalosno je ako taj iznos ne možemo naći u proračunu od pet i pol milijardi kuna", naveo je Tojčić predloživši da razmisli o ideji da se novac namakne i putem investicijskih fondova.

Ocijenio je i da je u proračunu za 2005. premalo novca izdvojeno za informatizaciju gradske uprave.

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić je ustvrdio da nije problem u novcima već u organizaciji posla i koordinaciji među uredima počevši od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nadalje. Najavio je da će osobno preuzeti koordinaciju tima koji će se baviti gradnjom planiranih vrtića i škola.

Pročelnik ureda za financije Slavko Kojić je kazao da su svi financijski pomaci učinjeni u skladu s mogućnostima proračuna. Također je ocijenio da je procedura oko prvog i drugog čitanja proračuna te podnošenja amandmana za taj ured prilično komplicirana i apelirao da se po poslovniku pojednostavi procedura, ali ne na uštrb demokratičnosti rasprave u proračunu.

Sjednica Poglavarstva je započela tehničkom pauzom od sat vremena, a tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum se ispričao zbog toga što su materijali iz štamparije stigli neposredno uoči sjednice.

Pročitajte više