U Zagrebu 11 od 15 osoba nestalih u Domovinskom ratu identificirano metodom DNA

NA ZAVODU za sudsku medicinu u Zagrebu 11 od 15 osoba nestalih u Domovinskom ratu identificirano je danas analizom DNA, od kojih je 13 ekshumirano iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Vukovarskosrijemskoj i Sisačkomoslavačkoj županiji i dvije s groblja u Novom Sadu.

Od 15 obitelji 11 je prihvatilo identifikaciju, tri su odbile prihvatiti rezultate analize DNA, a jedna obitelj nije došla.

Po podatcima predstojnika Vladina Ureda za zatočene i nestale pukovnika Ivana Grujića nakon današnje identifikacije na popisu nestalih još je 1298 osoba.

U drugoj polovici veljače nastavit će se ekshumacije i uzimanje uzoraka DNA u SRJ na groblju u Beogradu gdje će se obraditi 60-ak osoba pokopanih kao nepoznate osobe, najavio je Grujić. Za te posmrtne ostatke zainteresirana je hrvatska država jer je, po našim podatcima, u SRJ u ratu pokopano oko 300 hrvatskih građana. Do sada smo identificirali oko 40 osoba, čije smo posmrtne ostatke preuzeli iz SRJ, a još oko 200 uzoraka za analizu DNA treba obraditi, rekao je Grujić.

Istaknuo je da je hrvatska Vlada prepoznala pitanje nestalih osoba kao prioritetno te je osigurala novac i stručne kapacitete. Sustav traženja nestalih osoba povezan je u jedinstven hrvatski sustav, tako da laboratoriji za analizu DNA u Splitu i Osijeku rade povezano i izmjenjuju podatke, tako da su današnju identifikaciju, koja je bila vrlo zahtjevna, obradili stručnjaci iz Splita, istaknuo je pukovnik Grujić.

Ustrojili smo i tzv. hrvatski model traženja nestalih osoba u susjednim zemljama, koji u suradnji sa SRJ daje rezultate, dodao je.

Pročitajte više