U Zagrebu mu prosvjeduju odgojiteljice, a Bandić najavio pomoć vrtićima u Omišu i Metkoviću

Foto: Index, FAH

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predložiti da se "pomogne Omišu i Metkoviću kako bi postigli isti standard u dječjim vrtićima kakav je u Zagrebu".

"Predložit ću Gradskoj skupštini da ih subvencioniramo dok ne postignu standard kao u Zagrebu. To ću predložiti i na sastanku s gradonačelnicima Omiša i Metkovića", kazao je Bandić na konferenciji za novinare vezanoj uz stanje u zagrebačkim dječjim vrtićima.

Zbog prosvjeda zagrebačkih odgajateljica u vrtićima prošli tjedan u Hrvatskom saboru stanku je zatražio Marko Sladoljev (Most) koji se žalio da se u zagrebačkim vrtićima ne poštuje pedagoški standard, a stanje je nazvao alarmantnim. Rekao je i da su odgajateljice u vrtićima svojim prosvjedom pokazale da ih se ne može ignorirati, da su problemi s kojima se susreću dosegnuli vrhunac.

"Bio sam tužan nakon toga što se to dogodilo u Saboru, ali čovjek mora biti svjestan toga da kada ste uspješni onda vam stavljaju utege na noge i žele vas skratiti bar za pola glave", kazao je Bandić osvrćući se na prošlotjedne kritike zastupnika Mosta.

Bandić je izvijestio da je za dječje vrtiće u Zagrebu predviđeno 872,6 milijuna kuna dok se za tu namjenju u Omišu i u Metkoviću izdvaja oko pet milijuna kuna. Također, u Zagrebu na jednog odgajatelja 'ide' 8,8 djece, dok u Omišu ide njih 16,1, a u Metkoviću 15,1 dijete.

Uz to, Bandić je naglasio da 58 posto Zagrepčana vrtić plaća do 150 kuna mjesečno "što nema nigdje na zemaljskoj kugli", dok roditelji u Omišu bez obzira na materijalno stanje plaćaju jaslice 720 kuna, a vrtić 600 kuna. U Metkoviću je ta cijena 680 kuna.

Bandić: Zagreb  i Zadar jedini bilježe demografski rast

Smatra i kako osnovni problem u Hrvatskoj nije nezaposlenost već "crna kuga" i demografsko umiranje što, kaže, treba ući u uši onima koji odlučuju. Zagrebački gradonačelnik pohvalio se da su Zagreb i Zadar jedini gradovi u zemlji koji bilježe pozitivan demografski rast.

Osvrćući se na kritike predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića kako se u zagrebačkim vrtićima ne poštuju pedagoški standardi i njegov prijedlog da se u dnevni red Gradske skupštine uvrsti točka o stanju u vrtićima, rekao je da će Bernardiću "poslati analizu stanja u dječjim vrtićima" te mu odgovorio da "u vrtićima nema prenatrpanih grupa". Rekao je i da je prosječna plaća odgajateljica u zagrebačkim vrtićima 5800 kuna za deset godina radnog staža.

Predstavljajući analizu stanja u dječjim vrtićima u Zagrebu, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić rekao je da se ove i iduće godine planira otvoriti 96 novih odgojnih skupina u vrtićima te istaknuo da u Zagrebu nema neupisane djece u vrtićima, dok ih je u Omišu neupisano ostalo 95, a stotinu u Metkoviću.

Bernardić traži gradnju novih vrtića

Na konferenciji za medije, održanoj 11.5., Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a  izvijestio je o inicijativi SDP-a da se u točku dnevnog reda Gradske skupštine Grada Zagreba uvrsti točka „Rasprava o stanju u zagrebačkim vrtićima“ kako bi se detektirali problemi, iznijeli argumenti i iznašla rješenja.

„Podržavamo sve zahtjeve odgojiteljica, odgojitelja i ostalih djelatnika gradskih vrtića jer su realni i provedivi i treba ih ostvariti. Hitno treba smanjiti broj djece po grupama i osigurati adekvatne i dostojne uvjete, kao i adekvatan honorar za rad. Zalažemo se za poštivanje pedagoškog standarda, izgradnju novih vrtića, kako velikih objekata, tako i manjih mobilnih vrtića. Nasuprot pustim obećanjima, to je ono što ćemo ostvariti kad preuzmemo vođenje grada. Zaključkom tražimo da se već do iduće sjednice Gradske skupštine predloži prijeko potreban plan mreže dječjih vrtića.“ Izjavio je Bernardić.

 Također je istaknuo važnost ranog odgoja i adekvatnih uvjeta za optimalan razvoj djece:„Kada iduće godine preuzmemo vođenje Grada osigurat ćemo iz proračuna da svako dijete uči jedan strani jezik i ima jednu sportsku aktivnost, jer je to potrebno za razvoj svakog našeg kikića, bez obzira na financijske mogućnosti roditelja“ te citatom pjesme Prljavog kazališta „Danas učim sina hodati, prvi korak je najvažniji“ zaključio važnost inicijative koju SDP želi pokrenuti u Gradskoj skupštini.

Pročitajte više