U Zagrebu obilježen dan žena, premijer Račan sa ženskim udrugama

U Zagrebu su danas političke stranke i nevladine udruge nizom akcija obilježile 8. ožujak, Međunarodni dan žena, a ženskim nevladinim udrugama u akciji ´Rodna ravnopravnost sada´ pridružio se i predsjednik Vlade Ivica Račan sa suprugom Dijanom Pleštinom.

Dan žena je prilika da se prisjetimo što možemo učiniti za žene ostale dane u godini, naglasio je premijer Račan.

Rekao je da Vlada može nešto napraviti za ravnopravnost spolova, ali to nije dovoljno, jer je loše ako sve ovisi samo o Vladi. Političke stranke moraju još više učiniti za žene, ali da bi njihova stajališta bila uvjerljiva, u svojoj spolnoj strukturi moraju dokazati da se nešto mijenja, istaknuo je.

Premijer je također rekao da je ´vrlo važno stimulirati, gdje god to Vlada može, ravnopravnost spolova´ te da će onda ´u toj ravnopravnosti biti malo više sluha i za probleme žena´. Dodao je da bi u Hrvatskom saboru i u svim tijelima trebalo povećati zastupljenost žena.

Na upit novinara da komentira prijedlog Zakona o radu koji će ženu dovesti u još lošiji položaj jer tko će je, budući da rađa, zaposliti na neodređeno vrijeme, Račan je rekao da će ´nešto drugačiji biti konačan zakon o radu jer se neće ekstenzivno preferirati rad na određeno vrijeme, i trebao bi biti više izuzetak nego pravilo´.

´Ako to uspijemo definirati, a o tome se upravo razgovara sa socijalnim partnerima, onda sam siguran da će rad na određeno vrijeme biti samo izuzetak´, kazao je Račan, dodavši da je to problem i drugih razvijenih država.

Naglasio je da je optimist što se tiče boljeg života hrvatskih građana i da je šteta da na javnoj sceni ne dominiraju optimisti.

´Ako nastavimo sa stopom rasta kojom sada idemo, brzo ćemo moći povećati materijalne pogodnosti i stimulirati žene i majke´, rekao je. Dodao je da se ne slaže s onima koji kažu da je dominantna uloga žene da rađa i bude u kući, već da žena koja je istodobno i majka, treba biti ravnopravna u radnim odnosima.

Upitan što radi od kućnih poslova, rekao je da mu nije ispod časti ni jedan posao - da kuha lošije, žena mu kuha jako dobro ali rijetko, ali da voli oprati suđe, a za pritisnuti dugme stroja za pranje rublja su apsolutno ravnopravni.

Na pitanje aktivista je li vidio Izjavu o preuzimanju pune odgovornosti za političke odluke u vezi s (mogućim) ratom u Iraku, a koju su uputili Vladi i Hrvatskom saboru, premijer Račan je odgovorio da nije problem potpisati i da se slaže da se odgovara za ono što se čini.

´U slučaju rata svjesni smo situacije, ali da nisam u Vladi, vidio bi jasnije jednu dimenziju problema, a sada u Vladi jasno vidim antiratno raspoloženje građana, a na drugoj strani moramo izbjeći nepotreban sukob sa svijetom koji bi štetio Hrvatskoj. Hrvatska nije za rat i više je od drugih država iskazala spremnost da indirektno i direktno ne sudjeluje u ratu´, rekao je.

Upitan zašto nisu jučer u zgradu Vlade pušteni mirovni aktivisti - žena i tri muškarca - koji su tri dana za mir u Iraku pješačili iz Vukovara, Račan je rekao da to prvi put čuje, i da nije dobro učinjeno da nisu pušteni u zgradu Vladu.

Predstavnici ženskih nevladinih udruga premijeru Račanu uručile su ´Žensku deklaraciju solidarnosti´.

Danas, na Međunarodni dan žena dužnosnici SDP-a Zagrepčankama su podijelili ruže ispred kavane ´Korzo´ te je kavana privremeno otvorena da bi je građani mogli razgledati i popiti kavu, prije njenog svečanog otvorenja ove jeseni.

Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke (HNS) u Gradskoj kavani organizirala je susret ´Mi i naše prijateljice´. Žene HNS-a pozvale su na kavu svoje prijateljice koje nisu politički aktivne, te su osnovale ´predizbornu žensku mrežu´ kao pomoć ženama u slučaju raznih potreba, primjerice traženja posla.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić okupljenim je ženama govorila o značenju Međunarodnog dana žena, ocijenivši da su u Hrvatskoj, iako je još uvijek patrijarhalno društvo, ´vidljivi pomaci´.

Sekcija žena antifašistkinja i Centar za ravnopravnost spolova organizirali su okrugli stol o temi ´Žene i antifašizam u školskim udžbenicima´ te u vezi s tim poslale zahtjev Vladi i Ministarstvu prosvjete i športa.

Nevladina udruga Amnesty International Hrvatske, Dan žena je obilježila kampanjom protiv kršenja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji - dijeljenjem letaka građanima o ženskim pravima i kršenju ljudskih prava u Ruskoj Federaciji te potpisivanjem peticije za ratificiranje Dodatnog protokola na UN-ovu Konvenciju o ukidanju svih oblika diskriminacije žena u Ruskoj Federaciji.

Liberalna stranka (LS) Dan žena će obilježiti večeras u Kaptol centru - prigodnim govorom te pjesmom, svirkom i glumom.



Pročitajte više