u zagrebu otvorena izložba ´slike rata´

Izložbu ´Slike rata´ otvorio je večeras u dvorani svetišta Sveta mati slobode na Jarunu ravnatelj Vojnog muzeja, koji je i priređivač izložbe, Dinko Čutura.

Izložene su fotografije (color i crno bijele), plakati, novinski članci na temu Domovinskog rata i stradale kulturne baštine-crkava, zatim religiozni predmeti (krunice i vuneni križići) koje su branitelji sami izrađivali na ratištima.

Također, izložen je i dio vojnih odlikovanja (ukupno 17 odličja, primjerice Red kneza Domagoja s ogrlicom) i amblemi s hrvatskih vojnih i policijskih uniformi.

Izložbu nadopunjuju i dječji crteži flomasterima na temu Domovinskog rata koji su nastali u organiziranim školskim akcijama u to vrijeme i koji su bili slani braniteljima na ratište.

Osim tih, tu su i crteži hrvatskih branitelja - logoraša koji su bili zatočeni u Sremskoj Mitrovici, Staićevu, Begejcima i Nišu u SRJ.

Ti su crteži rađeni olovkom i flomasterom, a na njima prevladavaju vjerski motivi.

´Hrvatski branitelji Hrvatskoj i svima nama darovali su ono najvrjednije, svoje živote, te su se zlatnim slovima upisali u hrvatsku povijest´, istaknuo je Čutura. Stoga je, dodao je, na nama da njegujemo i štujemo ono što su oni izvojevali svojom patnjom i krvlju.

Otvaranju izložbe prethodilo je misno slavlje koje je u svetištu predvodio kancelar vojnog ordinarijata Anđelko Kačunko.

U glazbenom dijelu programa nastupio je dio muškog zbora iz zagrebačke župe Duha Svetoga.

Autori izložbe ´Slike rata´ su Zlatko Ivković, Mario Reljanović, Siniša Pogačić i Janko Jeličić, a bit će otvorena do 24. prosinca.

Pročitajte više