U Zagrebu počeli Napretkovi Dani kulture Hrvata BiH

NAPRETKOVI Dani kulture Hrvata Bosne i Hercegovine počeli su večeras koncertom bivših Napretkovih stipendista u Muzeju Mimara.

Sedam glazbenika čije je školovanje podrupro Napredak izvodili su djela Schumanna, Zajca, Boulangera, Gotovca, Sarasatea, Verdija, Klobučara, Horozića, Pejačević, Liszta i Tijardovića.

To je prva od niza kulturnih manifestacija kojima će se do 20. studenog predstaviti kulturno stvaralaštvo Hrvata BiH.

O Napretkovu izdavaštvu bit će riječi u subotu, 13. studenoga u prostorijama Knjižnice i čitaonice "Bogdan Ogrizović".

U ponedjeljak, 15. studenoga u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH u zagrebačkoj Ilici bit će otvorena izložbi Suvremena umjetnost Hrvata BiH, na kojoj će se 29 umjetnika iz BiH predstaviti s 84 rada.

Spomen ploča pjesniku Nikoli Šopu bit će otkrivena u srijedu 17. studenoga u Deželićevom prilazu 17 u Zagrebu, nakon čega će u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH biti održaan glazbeno-scenski recital poezije Nikole Šopa.

Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini danas bit će tema razgovora u petak, 19. studenoga u Hrvatskom kulturnom klubu. Sudjelovat će pisci Jozefina Dautbegović, Cecilija Toskić, Julijana Matanović i Mirko Marjanović.

Dani završavaju s Večeri folklora i tamburice u subotu 20. studenoga u Centru za kulturu "Trešnjevka", na kojoj će nastupiti folklorne i tamburaške skupine iz raznih dijelova BiH i iz inozemstva.

Pročitajte više