U Zagrebu predstavljen časopis Hrvata u Mađarskoj "Pogledi"

Časopis za kulturu i društvena zbivanja Hrvata u Mađarskoj "Pogledi" predstavljen je večeras u prostorijama Kluba Ine u Zagrebu.

Kako je istaknula profesorica na Hrvatskim studijima i suradnica u "Pogledima" Sanja Vulić, časopis je počeo izlaziti 2002. i te je godine izašao samo jedan broj.

Sljedeće 2003. izašla su tri broja što znači da ih je ukupno do sada izašlo četiri, a peti je u tisku, rekla je Vulić.

Cilj je uredništva, po njezinim riječima, da se časopis održi na nekoliko brojeva godišnje.

"Pogledi" su bitni za očuvanje hrvatskog etniciteta u Mađarskoj, ocijenila je Vulić i najavila da će časopis redovito donositi dvije teme: prvo o hrvatsko-mađarskim odnosima na svim razinama i drugo o hrvatskoj manjini, odnosno o Hrvatima u Mađarskoj o kojima će se pisati sa svih mogućih aspekata.

Glavni urednik "Pogleda" Đuro Franković istaknuo je da će časopis donositi članke od književnih do povijesnih.

Autori znatnog dijela tekstova u časopisu su mađarski Hrvati, a tek nešto manji broj članaka dolazi iz Hrvatske, rekla je Vulić, dodavši da najveći broj članaka izlazi na suvremenom hrvatskom književnom jeziku, a manji je broj priloga na kajkavštini i čakavštini.

Časopis "Pogledi" izdaje "Croatica Kht." iz Budimpešte.

Franković je napomenuo da Hrvati u Mađarskoj danas imaju, uz "Poglede", još dva časopisa: "Etnografija Hrvata u Mađarskoj" i "Hrvatski znanstveni zbornik".

Večerašnjem predstavljanju prethodilo je predavanje stručnjaka za hrvatsku nacionalnu manjinu u susjednim zemljama Đure Vidmarovića koji je podsjetio kako su Hrvati u Mađarskoj do 1990. s maticom zemljom bili povezani preko Beograda i kako ih je to dovodilo u situaciju da nisu mogli učiti ni materinski hrvatski jezik.

Predstavljanje časopisa "Pogledi" priredilo je Hrvatsko-mađarsko društvo.

Riječ je o društvu koje djeluje jedanaestu godinu, izjavio je njegov predsjednik Aleksandar Šolc.

(Hina) sdju mć

Pročitajte više