Analizirali otpadne vode i otkrili čime se Zagrepčani najviše drogiraju

Foto: FAH, EMCDDA

EUROPSKI centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je svoju redovitu studiju analize otpadnih voda 59 europskih gradova iz 19 zemalja, koja otkriva kakve se droge i koliko droga konzumira u glavnim urbanim sredinama Europske unije.

Analiza se temelji na tome što većina kemijskih tvari koje uđu u ljudsko tijelo završi u našem urinu i fekalijama, što bi naposljetku značilo i u otpadnim vodama.

 
Istraživanje se provodi od 2011. godine, obuhvaća otpadne vode koje proizvodi 43 milijuna ljudi, a one se testiraju na tragove četiri vrste droga - kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA-a (ecstasy). 
 
Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj čije otpadne vode EMCDDA testira, a rezultati su zanimljivi. Primjerice, u glavnom gradu Hrvatske se dnevno konzumira 216.3 miligrama kokaina na tisuću stanovnika, što je više u odnosu na prethodnu godinu. Podaci ukazuju na trend povećanja zlouporabe kokaina u mnogim dijelovima Europe, iako je njegova konzumacija i dalje najveća u državama poput Belgije, Švicarske, Nizozemske i Španjolske. Najviše kokaina se pošmrka u Barceloni i Zürichu.


Očekivano, vikendom se više drogira
 
Zagreb je među prvih dvadeset gradova kad je riječ o amfetaminima i ecstasyju - dnevno se konzumira 56.3 miligrama amfetamina, odnosno 32.6 miligrama ecstasyja na tisuću stanovnika, što su slični rezultati kao u prethodne tri godine.   
 
Analiza se odnosi na cijeli tjedan pa se pokazalo kako se izmjerene količine kokaina i ecstasyja očekivano povećavaju za vikend, dok se amfetamin očito ravnomjerno uzima u svim danima tjedna.
 
U istočnoj Europi ljudi više vole konzumirati amfetamin i ecstasy, dok se metamfetamin najviše uzima u Češkoj i Slovačkoj, a sve više i u Njemačkoj i na sjeveru Europe.
 
 

Pročitajte više