U Zagrebu zaplijenjeno više od tri kilograma brazilskoga kokaina koji je trebao završiti u Beogradu

ZAGREBAČKA policija zaplijenila je jučer više od tri kilograma kokaina vrijednoga oko 120.000 eura i uhitila dvojicu krijumčara, hrvatskih državljana, koji su drogu nabavljenu u Brazilu namjeravali prenijeti u Beograd.

Droga je pronađena u putnoj torbi 21-godišnjaka koji je jučer ujutro zrakoplovom iz Sao Paola preko Frankfurta doputovao u Zagreb, gdje su on i drugi 34-godišnji krijumčar uhićeni. Policija nije otkrila njihov identitet, a, kako je rečeno, obojica su iz Vukovara, iako stariji osumnjičenik privremeno radi i živi u Beogradu.

Zagrebačka policija ih je uhitila zahvaljujući dojavi njemačkih carinika i policajaca koji su obavijestili hrvatski MUP da se među prtljagom na letu Frankfurt-Zagreb nalazi putna torba čije su stranice ispunjene sumnjivom materijom. Torba je bila naslovljen na putnika koji se nalazio u tranzitu iz Sao Paola za Zagreb, a naknadno je utvrđeno identitet vlasnika 21-godišnjaka.

On je po izlasku iz zrakoplova na zagrebačkoj zračnoj luci oko 11,30 sati preuzeo svoju torbu i uputio se u Zagreb, gdje se na Autobusnom kolodvoru sastao sa 34-godišnjim sugrađaninom. Tu ih je policija legitimirala, a pregledom je kod njih pronašla ukupno šest tableta normabela koji se nalazi na popisu opojnih droga i koristi se za smirenje, a u u podstavi torbe pronađeno je 3.163 grama kokain, pakiranog u sedam PVC omota.

U policiji kažu da je 34-godišnji osumnjičenik u dogovoru sa nepoznatim osobama iz Srbije i Crne Gore (SCG) unovačio 21-godišnjaka za krijumčarenje droge iz Brazila i dao mu mobitel i novac za putne i druge troškove.

Mlađi krijumčar je 7. travnja zrakoplovom otputovao u Buenos Aires, a potom u Brazil, gdje je preuzeo drogu čije je krajnje odredište, kako je policiji rekao 34-godišnji osumnjičenik, bio Beograd.

Dvojica krijumčara kasno sinoć su privedena u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe opojnih droga, a danas im je određeno 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, a starijem krijumčaru i zbog opasnosti od bijega.

Obojica su se branila šutnjom, a dobili su branitelja po službenoj dužnosti. Do sada nisu bili poznati policiji, niti su bili osuđivani, a neslužbeno se doznaje da ih tužiteljstvo tereti da su se udružili s još tri nepoznate osobe radi krijumčarenja i preprodaje droge.

Načelnik ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec kazao je da se u suradnji s policijama drugih zemalja nastavlja kriminalistička obrada kako bi se otkrilo tko je sve umiješan u pokušaj krijumčarenja brazilskog kokaina preko Hrvatske u SCG.

Pročitajte više