U zatvoru umro jedan od optuženih za ratne zločine u Zvorniku

BIVŠI pripadnik paravojne formacije "Žute ose" Duško Vučković, optužen za ratne zločine protiv Bošnjaka u Zvorniku 1992. godine, nađen je u nedjelju ujutro mrtav u ćeliji Centralnog zatvora u Beogradu, potvrdio je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić.

Uzrok smrti optuženoga bit će utvrđen nakon obdukcije koju je naredio istražni sudac Okružnog suda u Beogradu, a mediji prenose da su najvjerojatniji uzrok smrti srčani problemi.

Suđenje Vučkoviću i još šestorici optuženih za ubojstvo najmanje 19 civila i protjerivanje 1822 civila muslimanske nacionalnosti iz Zvornika 1992. godine trebalo je početi u ponedjeljak, 28. studenoga u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.

Vučkovićeva iznenadna smrt, prema riječima glasnogovornika Vekarića neće se odraziti na početak i tijek predstojećeg suđenja: "Suđenje je zakazano za 28. studenog, svi ostali optuženi bit će izvedeni pred vijeće Specijalnog suda u Beogradu, a postupak protiv Vučkovića bit će obustavljen".

Za prisilno preseljenje stanovništva od početka svibnja do polovine srpnja 1992. godine iz sela Kozluk i Skočić u Republiku Mađarsku optuženi su tadašnji predsjednik općine Zvornik Branko Grujić i tadašnji komandant Štaba Teritorijalne obrane u Zvorniku Branko Popović.

Optužnicom su obuhvaćeni i, kako se navodi, "monstruozni zločini prilikom kojih je ubijeno najmanje 19 civila muslimanske nacionalnosti" u Domu kulture u Čelopeku, na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" i u mjestu zvanom "Ciglana", na području općine Zvornik. Za te zločine su, osim Grujića i Popovića, optuženi pripadnici postrojbe "Žute ose", koja se nalazila u sastavu Teritorijalne obrane Zvornika Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević, te pokojni Vučković.

Predmet "Zvornik" prvi je predmet kojega je u lipnju prošle godine Haaški sud, u fazi istrage, ustupio nekom pravosuđu u regiji.

Pročitajte više