Ubio starca nakon Oluje, a država zbog suda ne može naplatiti milijun kuna štete koju su isplatili obitelji

Foto: FAH

ŠIBENSKI Županijski sud odbacio je tužbu države protiv Ivice Petrića, osuđenog za ubojstvo koje je počinio kao pripadnik 15. domobranske pukovnije HV-a par dana nakon Oluje u selu Zrmanja tijekom akcije čišćenja terena.

Petrić je dobio šest godina zatvora zbog ubojstva 84-godišnjeg Đurada Čanka, a država je 2008. godine obitelji ubijenog isplatila 1.135.016 kuna. Iduće godine podnijeli su regresnu tužbu kojom su zatražili da Petrić nadoknadi štetu po Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o službi u oružanim snagama, koji propisuje da RH ima pravo od pripadnika Oružanih snaga tražiti povrat iznosa isplaćenog trećim osobama za štetu koju je počinio u službi namjerno ili iz krajnje nepažnje.

Četiri godine za odluku o žalbi?

Index je o ovom slučaju već pisao 2012. godine jer ročište u tužbi nije bilo zakazano tri godine. Stvari su se nakon toga pomaknule s mrtve točke te je prvostupanjski sud mjesec i pol dana kasnije donio rješenje kojim je Petrić odbijen u prijedlogu za odbacivanjem tužbe. Viši, Županijski sud u Šibeniku, prihvatio je (tek) početkom ove godine njegovu žalbu, i to zbog toga jer nije ispunjena posebna procesna pretpostavka za tužbu, tj. nije protekao rok od tri mjeseca za mirno rješenje spora, obrazloženo je. Zahtjev je podnijet 21. travnja 2009. godine, a sama tužba 15. lipnja, dakle mjesec i jedan tjedan prije isteka roka od tri mjeseca.

ODO Šibenik: Podnijeli smo novu tužbu i zatražili reviziju

U Općinskom državnom odvjetniku u Šibeniku tvrde da se ne radi o njihovom propustu jer su tužbu podnijeli u propisanom roku od šest mjeseci od isplate naknade štete oštećenicima.

"S obzirom da bi protekom roka za mirno rješenje spora protekao prekluzivni rok određen u Zakonu o obveznim odnosima za podnošenje tužbe, tužbu više ne bi mogli podnijeti pa je tužba podnijeta prije isteka roka za mirno rješenje spora. Zbog neslaganja odlukom Županijskog suda u Šibeniku, podnijeli smo reviziju zbog bitnih povreda parničnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. Nakon što smo zaprimili sporno rješenje Županijskog suda u Šibeniku, podnijeli smo novu tužbu radi naknade štete s obzirom da za to nema pravnih zapreka. Po toj tužbi u tijeku je postupak pred Općinskim sudom u Šibeniku, odluka još nije donesena pa nije nastupila šteta za RH", stoji u odgovoru Državnog odvjetništva u Šibeniku.

 

Pročitajte više