UBIUDR Podravke ogorčen reprizom "Kapelskih kresova"

UDRUGA branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je danas svoje ogorčenje prikazivanjem reprize tvserije Kapelski kresovi, koju je Hrvatska televizija počela emitirati 4. kolovoza, prvog dana obilježavanja obljetnice vojnoredarstvene akcije Oluja.

"Serija Kapelski kresovi snimljena je i prikazivana u vrijeme komunističkoga sustava, a u njoj se na neobjektivan i povijesno neistinit način veliča partizanski pokret, a poglavito ljudska prava u vrijeme narodnooslobodilačkeborbe", ističe se u priopćenju Udruge branitelja iz Podravke.

Također se navodi kako su "partizani u toj seriji isključivo prikazani kao junaci i humani borci, odnosno ljudi bez mana i grijeha, a komunistička partija kao najveća svetinja, koja nikako ne može pogriješiti".

"Na taj način poglavito kod mlađih gledatelja, serija je ostavila iskrivljen dojam, tim prije što je navodno snimana po istinitim događajima", naglašava u priopćenju predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke Mladen Pavković.

Jer, kako zaključuje, "da je uistinu bilo tako kako smo gledali u Kapelskim kresovima, onda se s pravom postavlja pitanje: zbog čega je srušena Jugoslavija i komunistička partija, a crvena zvijezda, odnosno petokraka postala jedan od najomraženijih simbola?"

U Udruzi branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke ističu kako "nisu ni za kakve zabrane", ali da "nisu ni za to da se ovakve serije prikazuju bez stručnih i prijeko potrebnih komentara i analiza".

Pročitajte više