Udar na hrvatski turizam: Na ljetovanje u Crnu Goru za devet eura po danu!

ZA NEVJEROJATNIH 99 eura susjedna Crna Gora ove će godine u pred i postturističkoj sezoni ponuditi turistima desetodnevni odmor na svojoj obali. Odnosno, dnevno - devet eura po osobi. Zasada se to odnosi samo na privatan smještaj izvan sezone, dakle u lipnju, rujnu i listopadu, a razmišlja se i o tome da u istu cijenu uđu i troškovi prijevoza. Njih bi na sebe, naime, preuzela crnogorska vlada, piše Večernji list.

Crna Gora nije jedina koja priprema šok-kampanje za ovu turističku sezonu. Na isto se spremaju i krizom teško pogođene Španjolska i Grčka. Hrvatska se, pak, grčevito drži cijena koje podrazumijevaju ponudu luksuznih sadržaja iako nam se često spočitavalo upravo to što njihova visina nije sukladna ponuđenom sadržaju. Hrvatska svakako očekuje od turističke sezone da podeblja državni proračun, a u promidžbu će se ove godine utući rekordnih 30 milijuna eura. No, je li to dovoljno da se recesijom okrnjeni Europljani ipak odluče osunčati pod primjerice skupljim dalmatinskim suncem?

Za odmor na hrvatskom Jadranu isplati se više platiti?

"Nisu Crnogorci izmislili cjenovne šok-kampanje. Godinama to rade Turska i Tunis kada žele privući dodatnu pažnju tržišta. To jest pritisak na Hrvatsku da poduzme nešto slično, ali naš je turizam krenuo drugim putem. Poruka je da se za odmor na hrvatskom Jadranu isplati više platiti. Na žalost, na to je došla kriza, ali bilo bi pogrešno linearno spuštati cijene. Elastičnost oko dogovora za cijene u pojedinim terminima, popusti za djecu do 16 umjesto, kao dosad, 14 godina, povećanje vrijednosti paketa besplatnim pićem uz večeru ili izletom bit će jednako učinkoviti", kazao je za Večernji Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa.

Sniženje cijena ili dizanje kvalitete?

Neno Pinezić iz udruge privatnih iznajmljivača drži da to jest dobar marketinški trik, no dvoji u efekte. "Tijekom lipnja se i na hrvatskoj obali smještaj u dvokrevetnoj sobi kod privatnika može dobiti za deset eura. Crnogorska cijena od 99 eura nije, dakle nešto neviđeno povoljno. Usto, kod nas se za isti novac dobije bitno viši standard. Prošloga smo ljeta imali više slučajeva stranih gostiju koji su nakon dva-tri dana prekinuli svoj odmor u Crnoj Gori, u privatnom smještaju, i došli u Hrvatsku", kaže Pinezić navodeći kako su im razočarani gosti pokazivali slike s bocama i najlon vrećicama na plaži, neuglednim apartmanima i slično. Dodaje i kako on ne vjeruje u snižavanje cijena, već u dizanje kvalitete te smatra da se i Europljani time vode.

"Turska i Egipat stoje najbolje jer imaju najbolji omjer cijene i kvalitete. Hrvatskoj nedostaje all inclusivea, a mnogi gosti zbog krize pojačano žele kontrolirati svoje troškove na odmoru", kaže Mitja Kočevar iz njemačkog FTI-a dodajući kako će, kako sada stvari stoje, najteže ipak biti napuniti lipanj.

Pročitajte više