Ugljični dioksid iz Karlovačke pivovare istjecao mjesecima?

ALENKA LAPTALO, glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu, izjavila je da do istjecanja ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare nije došlo zbog puknuća ili oštećenja cijevi, već zbog načina na koji su cijevi postavljene. Postoji mogućnost da taj plin nekontrolirano istječe već tri mjeseca.

Laptalo je potvrdila kako je ugljični dioksid umjesto u atmosferu istjecao u kanalizaciju, piše Jutarnji list. U pivovari su priznali da su u prosincu 2006. provodili određene rekonstrukcije na dijelovima proizvodnih postrojenja, pa tako i u pogonu u kojem se odvija proces fermentacije, kazala je Laptalo.

Da ugljični dioksid već neko vrijeme iz Karlovačke pivovare nekontrolirano istječe u kanalizaciju sumnja i Marinko Maradin iz Eko stožera. Prema informacijama kojim raspolaže, kvar na spornom postrojenju star dva do tri mjeseca.

Istražna sutkinja Jasminka Jerinić-Mušnjak u suradnji s Eko stožerom Karlovačke županije, naredila je privremenu sanaciju cijevi pa je instaliran odvod u atmosferu na visini od 25 metara.

Ukoliko Karlovačka Pivovara do utorka ne ukloni propuste i kvarove i slučaj puštanja CO 2 u atmosferu, županijski Eko stožer naredit će tvrtki da zaustavi proizvodni proces, najavio je Maradin.

"Mi smo nalog izdali i u njemu je jasan rok u kojem se kvarovi moraju otkloniti", kazao je Maradin za Radio Mrežnicu.

Međutim, Karlovačka pivovara uopće nije dužna poštovati naloge Eko stožera. Ali, ukoliko se tvrtka ogluši, u stožeru su najavili da će o tome obavijestiti nadležne službe i inspekcije koje imaju ovlasti narediti pivovari da prestane s proizvodnjom gdje kao dio procesa, nastaje ugljični dioksid.

Pročitajte više