Ugostitelji će se protiv zabrane pušenja boriti peticijom

"PRAVO DA ugostiteljski objekti do maksimalne površine od 50 četvornih metara mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti, samo je jedan od prijedloga Ceha ugostitelja i ugostiteljskih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koja ovih dana predlaže prilagodbu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Izravno protiv ugostitelja

Naime u borbi protiv tog Zakona koji izravno ide protiv ugostitelja organizirat će se i potpisivanje peticije i to u vremenu od 15. do 30. lipnja, a peticija će imati niz prijedloga za izmjenu.

Jedan je od prijedloga je da tehničke uvjete za prostorije za pušenje treba definirati posebnim propisima kao pravilnik, ali ne kao zakon.

Uz organizaciju potpisivanja peticije, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, nastavlja i pregovore s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi kao i s Vladom Ive Sanadera a u vezi s prilagodbom zakona koji je doveo do zatvaranja pedesetak lokala diljem Hrvatske. Podsjetimo, kako smo već pisali da gotovo svi ugostitelji osjećaju pad prometa i pribojavaju se završetka ljetne sezone.

Glavu izvan vode drže terase

Ugostitelji tako predviđaju kako će tek s prvim jesenskim kišama osjetiti pravi utjecaj zakona koji je progurao ministar zdravstva Darko Milinović s obzirom da ih iznad vode zasad drže ljetne terase na kojima je cigareta uz kavu i dalje dozvoljena.

M.M.
Foto: Srećko Niketić (Cropix)

Pročitajte više