Ugovor o isporuci oružja Ruandi suspendiran

VLASTI Bosne i Hercegovine planirale su prodati Ruandi oružje i streljivo koje se pojavilo kao višak nakon smanjenja entitetskih oružanih snaga no provedba već potpisanog ugovora je odgođena zbog pogoršanja sigurnosnog stanja na jugu Afrike, potvrdila je u petak za Hinu glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova BiH Lepa Babić.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH prije tri mjeseca dalo je suglasnost na izvoz oružja i streljiva Ruandi no ugovor o tome sada je suspendiran zbog pogoršanja političkih i sigurnosnih prilika u tom dijelu Afrike", kazala je Babić u Sarajevu.

Sarajevski "Dnevni avaz" je objavio da je prva pošiljka oružja i vojne opreme za Ruandu u četvrtak bila pripremljena za transport iz zračne luke u Tuzli ali je zaustavljena nakon intervencije predstavnika međunarodne zajednice koji su upozorili da bi se time prekršile odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te Vijeća Europske unije kojima se zabranjuje izvoz oružja u krizna područja.

Za transport u Ruandu navodno je bilo pripremljeno pješačko oružje i streljivo te granate kao i projektili za ručne raketne bacače.

Po riječima glasnogovornice Babić, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić doista je obavio razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice nakon čega je i slijedila preporuka da se za sada ne isporučuje oružje Ruandi.

Ovlasti za trgovinu oružjem i vojnom opremom prenesene su na državnu razinu nakon izbijanja afere "Orao" kada se otkrilo da je Zrakoplovni zavod iz Bijeljine uz suglasnost vlasti Republike Srpske tajno isporučivao rezervne dijelove i opremu za ratno zrakoplovstvo Iraka unatoč sankcijama što ih je protiv režima Sadama Huseina nametnulo Vijeće sigurnosti UN.

Pročitajte više