Ugovor o pokroviteljstvu HRT-a u izgradnji zgrade Muzičke akademije

HRVATSKA radiotelevizija (HRT) medijski je pokrovitelj akcije za izgradnju nove zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu posvjedočili su danas svojim potpisima na ugovor o medijskome pokroviteljstvu privremeni glavni ravnatelj HRTa Mirko Galić i dekan Muzičke akademije Frano Parać.

Ugovorom potpisanim u zgradi Muzičke akademije u Gundulićevoj, HRT se izravno priključio akciji prikupljanja financijskih sredstava za izgradnju nove zgrade Muzičke akademije tako što će, među ostalim, jednom godišnje organizirati koncert na nekoj od zagrebačkih otvorenih pozornica. Ostvareni prihod ući će u fond za izgradnju, a tijekom prijenosa gledatelji će biti upoznati i s mogućnostima potpore izgradnji nove zgrade Akademije.

HRT će osigurati i redovito televizijsko informiranje javnosti o akcijama u vezi izgradnje kao i o njezinu tijeku, prenosit će i svečano otvaranje budućega kompleksa, a od svih snimljenih materijala koje će ustupiti Akademiji napravit će i dokumentarni film o izgradnji i povijesti polustoljetnih nastojanja Muzičke akademije da dobije vlastiti prostor.

Za dekana Paraća, riječ je o važnomu ugovoru otvorenoga tipa i okvira koji se može nadopunjavati, a kojim Muzička akademija dobiva potporu najutjecajnije medijske kuće u Hrvatskoj što će, vjeruje, pridonijeti lakšemu prikupljanju potrebnih sredstava za konačno ostvarenje višegodišnjega sna Muzičke akademije.

Po Paraćevim riječima, to je i važan kulturološki čin jer ga je potaknuo glavni ravnatelj HRT-a zašto je Parać posebice zahvalio Galiću.

Glavni ravnatelj HRT-a istaknuo je kako je to profesionalno i etički obvezujući ugovor te da je za HRT i dvostruki izuzetak. Jer, objasnio je, HRT ne samo što je potaknuo potpisivanje ugovora, nego je i, suprotno dosadašnjoj praksi, postao medijski pokrovitelj svjestan da podupire inicijativu koja će biti zapisana u povijest.

Potpisivanju ugovora nazočio je i Milan Bandić, zamjenik zagrebačke gradonačelnice.

Grad Zagreb dodijelio je prije nekoliko mjeseci Muzičkoj akademiji na korištenje zgradu Ferimporta na zagrebačkom Trgu maršala Tita na vrijeme od stotinu godina. Radi se o kompleksu od tri povezana objekta (zgradu Ferimporta te zgrada i dvorišni objekt u Deželićevu prilazu) koji će, prema planu, biti pretvoreni u jedinstveni prostor s učionicama, vježbaonicama, knjižnicom, slušaonicom, tonskim studijem te koncertnom dvoranom sa 150 mjesta.

Pročitajte više