Ugradnja razdjelnika opet će biti obavezna. Ako odbijete, kazne će biti brutalne

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

USKORO se u saboru može očekivati rasprava o zakonu kojim se predviđa daljnja ugradnja razdjelnika, a bude li izglasana, preostalim kućanstvima prijete ogromne kazne ako ih ne ugrade.

Podsjetimo, ugradnja je zaustavljena 2016. godine nakon što su analize i kritike ukazale na upitnu isplativost razdjelnika.

No kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, nacrt Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije je u izradi, a nakon što budu poznati njegovi detalji, prijedlog će biti upućen u e-savjetovanje. Nakon što se tamo poslušaju kritike struke i korisnika, vlada će finalizirati Nacrt koji će se nakon usvajanja uputiti u sabor na konačnu potvrdu.

"Napominjemo da ćete o detaljima Nacrta Prijedloga Zakona biti informirani prije njegova upućivanja u e-savjetovanje", obavijestili su nas iz Ministarstva.

Nove kazne za one koji ne budu željeli ugraditi razdjelnike još nisu poznate, a prema dosadašnjem zakonu o toplinskoj energiji, one iznose između 10.000 i čak 50.000 kuna.

Kritičari kazni isticali su da su one protuustavne i krše temeljna ustavna prava o nepovredivosti doma, kao i principe slobodnog tržišta u kojem se nešto kupuje samo ako ima smisla. Odnosno da ako razdjelnici stvarno štede energiju, onda ne bi trebale postojati kazne za potrošače jer bi ih oni većinom sami implementirali.

Još 50 tisuća kućanstava bez razdjelnika

U Hrvatskoj su već ugrađeni razdjelnici u 2/3 kućanstava. 

"Obvezu ugradnje razdjelnika topline ili kalorimetara ima oko 150.000 kućanstava, a oko dvije trećine, odnosno oko 100.000 kućanstava, do sada je ugradilo razdjelnike", naveli su u Ministarstvu potvrđujući da je ostalo još nepokrivenih 50.000 kućanstava u Hrvatskoj koja koriste usluge toplinskih sustava i nemaju ugrađene razdjelnike.

"Zakon o tržištu toplinske energije kojim se uređuje tržište toplinske energije, a primjenjuje se od 28. lipnja 2013. godine, donesen je prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju stoga je jedan od ciljeva izrade Nacrta Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije dodatno usklađivanje zakonodavstva s EU Direktivom 2012/27/EU, kao i uspostava sustava transparentnog praćenja potrošnje do cjelovite ugradnje sustava mjerenja i razdiobe toplinske energije kod krajnjih kupaca", poručili su iz Ministarstva ne želeći polemizirati o negativnim kritikama ugradnje.

Upitna isplativost se ignorira?

"U Nacrtu Prijedloga Zakona u središtu interesa će biti racionalizacija cjelokupnog sustava isporuke toplinske energije i mogućnost ostvarenja ušteda uključivo i krajnju točku isporuke, a predložene izmjene bit će u funkciji postizanja dodatnih mjera energetske učinkovitosti i vezane uz zakon o energetskoj učinkovitosti i istoimenu europsku direktivu", odgovoreno nam je iz Ministarstva, u kojem i dalje smatraju kako se ugradnjom razdjelnika ostvaruju uštede i energetska učinkovitost.

Nakon ugradnje razdjelnika u više od 100 tisuća kućanstava reakcije su bile različite jer su nekima računi ostali isti, nekima su poskupjeli, a drugima pojeftinili.

Nakon provedene analize i studije Ekonomskog instituta, zaključeno je da je ugradnja trošak zbog koje se ne može govoriti o uštedi. Procjenjuje se da je prosječno po stanu ugrađeno po četiri razdjelnika, što iznosi preko 400 tisuća uređaja. Ako se računa da je prosječna cijena ugradnje jednog 500 kuna, procjenjuje se da je do sada potrošeno preko 200 milijuna kuna, no neki kritičari ugradnje su spominjali i tri do četiri puta veću cifru.

U izradi Nacrta Prijedloga Zakona sudjeluje i Energetski institut Hrvoje Požar pa je mjerenje potrošnje obavezno.
 

Pročitajte više