Uhićen Britanac povezan s planom za rušenje zrakoplova

BRITANAC, kojeg je Pakistan identificirao kao glavnog osumnjičenog u planu za rušenje deset transatlantskih zrakoplova, koji su trebali poletjeti iz Londona, rodbinski je povezan s militantnom skupinom Jaish-e-Mohammed, javlja agencija Associated Press pozivajući se na izjave svjedoka i na obavještajne izvore.

Rashid Rauf, koji je uhićen u Pakistanu a zbog sumnji da je povezan s urotom za rušenje deset zrakoplova koji su trebali letjeti iz Londona za SAD, napustio je tu skupinu prije dvije godine i povezao se al-Qeadom, objavili su pakistanski obavještajni izvori u četvrtak.

U Bhawalpuru, u uporištu skupine Jaish-e-Mohammed u istočnom Pakistanu, muškarac koji tvrdi da je Raufov šogor je izjavio da je policija uhitila glavnog osumnjičenog dok je pokušao napustiti grad autobusom 9. kolovoza, dan prije nego je u Velikoj Britaniji uhićeno 25 osoba.

Rauf, britanski državljanin pakistanskog podrijetla, također je kontaktirao - preko posrednika - jednog od vođa al-Qaede u susjednom Afganistanu te se susreo s nekim pripadnicima al-Qeade u Pakistanu.

Sud produljio pritvor osumnjičenima za terorizam bez optužnica

Policija može bez podizanja optužnice nastaviti ispitivati 23 osobe osumnjičene za terorističko planiranje rušenja transatlantskih zrakoplova uhićene u Velikoj Britaniji prije tjedan dana, odredio je u četvrtak londonski sud.

Sud je odredio produljenje pritvora za još tjedan dana u 21 slučaju i za još pet dana u preostala dva slučaja, nakon čega će ili trebati donijeti novu odluku ili će osumnjičeni biti pušteni na slobodu.

Prema novom britanskom antiterorističkom zakonu osumnjičeni mogu biti u pritvoru 28 dana bez optužbe.

Scotland Yard je 10. kolovoza uhitio i u pritvor stavio 25 osoba zbog sumnje da su povezani s planom za rušenje deset zrakoplova koji su trebali letjeti u sjedinjene Države. Dvije su osobe puštene na slobodu bez optužbe.

Policija opravdava produljenje pritvora tvrdeći da je istraga složena i uključuje ne samo ispitivanje osumnjičenih nego i pretraživanje zgrada i otvorenih područja.

Policija također usklađuje napore s pakistanskom sigurnosnom službom koja je uhitila 17 osoba, od kojih je jedan - Rashid Rauf - ključan za istragu. Za njega se sumnja da je vođa i povezan s al Qaedom, izvješćuju mediji.

Pročitajte više