Uhićen muškarac koji je polomio spomen-obilježje srpskim žrtvama nakon Oluje

DJELATNICI PU šibensko-kninske uhitili su 47-godišnjeg Šibenčanina pod sumnjom da je u noći između 22. i 23. travnja u Varivodama oštetio drveni križ i otuđio drvenu ploču. Muškarac je osumnjičen za kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari, koje je povezano s djelom zločina iz mržnje. Uhićeni muškarac je policiji pokazao gdje je bacio otuđenu ploču te ju je policija ondje i pronašla. Muškarac će biti izveden pred istražnog suca Županijskoga suda u Šibeniku.

Podsjećamo, u selu Varivode kod Kistanja jučer oko 2 sata nepoznati huligani su polomili drveni križ i otuđili drvenu spomen-ploču s imenima devetorice mještana. Spomen-obilježje je podignuto 2004. godine u spomen na 60-godišnjeg Jovana Berića, 60-godišnjeg Špiru Berića, 69-godišnjeg Rajka Berića, 70-godišnju Maru Berić, 85-godišnjeg Mirka Pokrajca, 75-godišnjeg Ljubu Duju Dukića, 70-godišnju Maru Dukić, 71-godišnju Milku Berić i 75-godišnjeg Jovana Berića.

Njih su te 1995. godine, mjesec i pol nakon što je Oluja bila gotova, ubili još uvijek nepoznati počinitelji obučeni u odore Hrvatske vojske. Ovih dana je živa rasprava o preimenovanju ulica u Varivodama te bi to mogao biti motiv za uništavanje spomen-područja podignutog u čast civilima koji su ubijeni.

Priopćenjem iz Vlade i premijerka je najoštrije osudila "vandalski i necivilizirani čin u Varivodama". "Predsjednica Vlade Kosor zatražila je žurnu istragu od Ministarstva unutarnjih poslova i drugih nadležnih tijela te hitno rješavanje slučaja kako bi se što prije pronašao, utvrdio i kaznio počinitelj ovog vandalskog djela", objavili su u priopćenju.

Pročitajte više