Uhićen muškarac povezan uz teroristički napad u Barceloni

Foto: Getty

ŠPANJOLSKA policija potvrdila je danas uhićenje petog osumnjičenog, povezanog uz napad koji se dogodio u Barceloni prošli mjesec, piše Jerusalem Post.

Podsjetimo, 17. kolovoza se kombi popeo na pločnik i zabio u masu ljudi. Zaletio se u ljude u turističkom dijelu grada. Svjedoci napada govorili su kako se bijeli kombi pojavio niotkuda i rušio prolaznike, dok su drugi tražili bilo kakav zaklon, skrivajući se po trgovinama i kafićima.

Poginulo je 16 ljudi, a ozlijeđeno stotinu.

>> ŠTO ZNAMO O TERORISTIMA IZ ŠPANJOLSKE? Ovo su mladići koji su zavili zemlju u crno i uplašili Europu

>> Evo što dosad znamo o napadu u Barceloni

Prebivalište u Španjolskoj

Muškarac marokanskog porijekla, s prebivalištem u Španjolskoj, prema priopćenju iz policije, surađivao je s terorističkom ćelijom koja je organizirala napad kombijem. Povezuje se i uz imama koji je vodio grupu terorista, Abdelbakijem Es Sattyjem.

Uhićeni Marokanac nabavljao je teroristima materijal, posebno vodikov peroksid, koji je korišten u proizvodnji oko stotinu kilograma eksploziva, priopćeno je iz španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Islamska država preuzela odgovornost za napad
 
Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad u Barceloni gdje je pregaženo više desetaka osoba.

"Autori napada u Barceloni su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije", navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

Pročitajte više