Uhićeni napadači na strance provest će najviše desetak dana u pritvoru

ZAGREBAČKA policija podnijela je kaznene i prekršajne protiv sedam maloljetnika i jednog mlađeg punoljetnika za koje se sumnja da su, u razdoblju od 29. srpnja do 6. kolovoza, sudjelovali u tri napada na strance.

Za napad na egipatskog studenta Emada Sadamija (22) krajem srpnja u kompleksu Cibona, policija je prijavila dvojicu maloljetnika, izvijestio je načelnik sektora kriminalističke policije PU Zagrebačke Željko Prša na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako se utvrđuje identitet još trojice napadača na Sadamija, koji, čini se, trenutno nisu u Zagrebu.

Za napad na 11-godišnjeg sina službenika Egipatskog veleposlanstva, 6. kolovoza, prijavljena su dvojica maloljetnika.

Petorica maloljetnika u dobi od 16 i 17 godina i jedan dvadesetogodišnjak, prijavljeni su zbog sumnje da su istog dana u tramvaju napali 47-godišnjeg Austrijanca pakistanskog porijekla, te njegovu suprugu i 17-godišnjeg sina, koji su u Zagreb došli kao turisti.

Jedan od osumnjičenih maloljetnika sudjelovao je u sva tri napada i jedini se izjasnio kao simpatizer "skinheadsa", dok su ostali napadači tvrdili da ih na taj čin nije potaknuo rasizam, te da su to učinili isključivo pod utjecajem alkohola.

Prša je naglasio da nitko od osumnjičenih do sada nije policijski evidentiran, te da svi žive u primjernim obiteljskim sredinama.

"Maloljetnici su za počinjeno izrazili iskreno kajanje, pa se u odgojnom smislu očekuje i odgovarajuća reakcija roditelja", rekao je Prša.

Budući da je riječ o maloljetnicima i mlađem punoljetniku, svi napadači podliježu pod odredbe Zakona o sudu za mladež, pa ih se može kazniti s maksimalno tri do 10 dana prekršajnog pritvora, dodao je Prša.

Pročitajte više