Uhićeno pet osumnjičenih za atentate na Sinaju

OSAMNAEST dana nakon atentata na Sinaju u kojima su poginule 34 osobe egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova pripćilo je u ponedjeljak da je uhitilo pet od devet osoba osumnjičenih za te napade koji su, kako misli Egipat, odgovor na izraelske operacije u pojasu Gaze.

Pet osoba, sve Egipćani, uhićeno je u svezi s atentatima, priopćilo je ministarstvo, navodeći identitet i zaduženja petorice u pripremi napada.

Hamdane Salama Salem, vlasnik turističkog kampa na Sinaju, dao je podatke o dvama kampovima na koje je izveden napad, tvrdi ministarstvo. Mohamed Ahmed El-Seweirki bavi se krijumčarenjem ukradenih automobila, a Ihab Mahmud Eid, električar, pripremio je jedan automobil-bombu.

Mohamed Sabbah Hussein vlasnik je radionice za popravak kućanskih aparata u Nahlu, na cesti za Tabu, gdje se dogodio napad na hotel Hilton.

Mohamed Abdallah Rubaa, tokar, pričvrstio je eksplozivnu napravu na tri automobila koja su se rabila u napadu.

U atentatima na hotel Hilton i dva turistička kampa smrtno su stradale 34 osobe, među kojima je bio velik broj izraelskih turista, a 105 ih je ranjeno, prema posljednjim podacima egipatskog ministarstva unutarnjih poslova od 9. listopada.

Palestinac Iyad Said Saleh i Egipćanin Sulejman Ahmed Saleh poginuli su u eksploziji automobila-bombe ispred ulaza u hotel Hilton zbog pogreške u podešavanju satnog mehanizma koji se uključio u trenutku dok su se spremali pobjeći.

Trojica počinitelja su beduini sa Sinaja koji su otprije poznati policiji, tvrdi ministarstvo. Riječ je o Sulejmanu Ahmedu Salehu koji je poginuo u atentatu na Hilton, njegovu bratu Mohamedu Ahmedu Salehu i Hammadu Gomai Gamaanu. Potonja dvojica su u bijegu.

U vrijeme atentata, izraelska je vojska na sjeveru pojasa Gaze vodila ofenzivu "Dani pokajanja", najsmrtonosniju od početka Intifade 28. rujna 2000.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više