UHS: Izvanredni zbor ako se ne izvrši pravomoćna sudska odluka o PIK-u Valpovo

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj najavio je danas da će za tri dana sazvati izvanredni Zbor udruge ako vlast do tada ne osigura provođenje pravomoćne sudske presude u slučaju PIK-a Valpovo.

Gredelj je na konferenciji za novinare rekao da suci moraju reagirati jer su to "propustile nadležne institucije, civilne udruge, mediji i intelektualci."

Kazao je da se cjelokupna intelektualna elita svojedobno digla na noge zbog "lošeg šovinističkog vica", a da svi šute u slučaja u kojem se urušava pravni poredak. Pripisao je to skorim izborima.

Rekao je da politička vlast mora osigurati uvjete za hitno izvršavanje pravomoćne sudske presude trgovačkih sudova o vlasničkim pravima u PIK-u Valpovo jer će u suprotnom vlast biti odgovorna kao i, kako je rekao, batinaši koji silom sprječavaju njeno provođenje. Suodgovornim za neizvršavanje presude smatra sve koji to mirno gledaju.

Zbog ponašanja predsjednika Republike Stjepana Mesića i ministrice obrane Željke Antunović koji primaju i podržavaju "batinaše", premijera Ivice Račana koji šuti i policije koja ništa ne poduzima, smatram da bi svi oni trebali podnijeti ostavke, kazao je.

Drži da bi se protiv predsjednika Visokog trgovačkog sud Borislava Blaževića trebao pokrenuti stegovni postupak jer se "neprimjereno dopisuje s batinašima umjesto da brani čast i dignitet svojih sudaca". Mišljenja je i da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić morao odmah zatražiti dokaze od pravnice iz Valpova koja je tvrdila da su suci podmićeni s milijun eura.

Gredelj nije zadovoljan ni Hrvatskom televizijom, rekavši da takvu televiziju treba ukinuti, jer nakon što je objavila izjavu o podmićivanju sudaca bez ikakvih dokaza, nije objavila njegovo reagiranje.

Upitao se i zašto nije intervenirala specijalna policija jer, po njemu, u demokratskim državama policija batina one koji prijeđu granice mirnog prosvjeda.

Gredelj je pohvalio stajalište Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) da neće pružati zaštitu prosvjednicima iz Valpova dok prijete i služe se nasilnim metodama. To mu je stajalište, tvrdi, danas iznio predsjednik HHO-a Žarko Puhovski.

O neprimjerenom pritisku na suce govorio je i sudac Visokog trgovačkog suda Nenad Šepić, rekavši kako se i njega tereti za primanje mita, iako s valpovačkim slučajem nije povezan, ni kao sudac ni kao bivši predsjednik tog suda.

Šepić smatra da ostali suci prozvani za mito nisu došli na konferenciju za novinare zbog straha.

Pročitajte više