Ukinuta oslobađajuća presuda Nevenki Tuđman

ZBOG sumnji u protuzakonito poslovanje Nevenku Tuđman očekuje novo suđenje, budući da je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu donesenu u studenom prošle godine.

Nevenku Tuđman USKOK tereti da je od 1996. do 1999. godine, koristeći svoj društveni utjecaj, počinila četiri kaznena djela nezakonitog poslovanja, te na taj način protupravno zaradila 1,7 milijuna kuna.

U optužnici se navodilo kako je Nevenka nezakonito posredovala da tvrtka drugooptuženog Igora Kneževića dobije poslovne ugradnje telefonskih centrala u obrazovne ustanove Ministarstva znanosti i tehnologije, kao i u neke privatne tvrtke. Za uzvrat je od Kneževića dobivala 15 posto njegove dobiti.

Podsjetimo se, USKOK je podnio žalbu na prvostupanjsku presudu izričito tražeći da se oslobađajuća presuda Nevenki Tuđman odbaci, kako bi se dosudila ona osuđujuća, ili da se cijeli slučaj vrati na ponovno suđenje.

Igoru Kneževiću tijekom prvog suđenja određena je uvjetna kazna od dvije godine zbog utaje poreza te zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, a u novom postupku protiv Nevenke Tuđman on će biti predložen samo kao svjedok. USKOK, naime, za Kneževića nije trežio veću kaznu, vjerojatno jer se optužnica protiv kćeri prvog hrvatskog predsjednika temelji na njegovu priznanju.

Nevenka je u prvom suđenju oslobođena jer djelovanje osoba na koje je mogla utjecati ne spada u domenu službenih radnji. No, tužiteljica USKOKA odmah je nakon presude ustvrdila da je Nevenka oslobođena zbog pogreške zakonodavca, odnosno, jer su izmjene Kaznenog zakona dovele do toga da Zakon u jednom trenutku nije ni spominjao djela za koja ju se teretilo.

Iako Ustav propisuje da se uvijek primjenjuju odredbe koje su najblaže za okrivljenika, ta su djela ponovno unesena u Kazneni zakon, piše Jutarnji list.

Odvjetnik Nevenke Tuđman, Ante Vukorepa, nije želio komentirati odluku Vrhovnog suda jer kako tvrdi, ona još nije došla u njegove ruke.

Pročitajte više