Ukinuta oslobađajuća presudu Đapiću za lažni magisterij, ali "nema vremena za novi postupak"

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Splitu ukinulo je presudu Općinskog suda kojom su Anto Đapić i Boris Kandare prije mjesec dana oslobođeni optužbe u slučaju "lažnog magisterija" i vratilo je na ponovni postupak pred Općinskim sudom, potvrdila je članica Vijeća, zamjenica predsjednika Suda Marica Šćepanović.

No, kako je presuda ukinuta samo dan prije nastupa apsolutne zastare, Općinski sud sutra može samo po službenoj dužnosti konstatirati da je nastupila zastara kaznenog progona, budući da nema vremena za pokretanje ponovnog postupka i donošenja nove presude, kazala je Šćepanović.

Izvanraspravno vijeće odluku o ukidanju presude donijelo je po službenoj dužnosti zbog bitnih postupkovnih povreda, ali i prihvaćajući žalbu Općinskog državnog odvjetništva koje je to tražilo iz istih razloga, kao i zbog nerazumljivosti i proturječnosti u presudi.

Anto Đapić, zamoljen za komentar odluke o ukidanju presude, izjavio je za Hinu kako ne komentira sudske presude, jer je tako najpametnije. "Mislim da je to konačno kraj te priče", dodao je Đapić.

Predsjednik sudskog Vijeća Općinskog suda Robert Pešutić u izreci presude 4. travnja ove godine, naveo je kako je uistinu dokazano da je Đapić većim dijelom prepisao svoj magistarski rad iz radova tadašnjeg mentora Kandare, "ali se time trebalo baviti Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta u Splitu koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti".

U obrazloženju dijela oslobađajuće presude Kandari sudac Pešutić naveo je da "mentor ne može nikome dati magisterij, nego odluku o tome donosi povjerenstvo Pravnog fakulteta koje je, po stajalištu ovog suda, odgovorno za to što je Đapić promoviran u magistra pravnih znanosti".

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) žalbu na oslobađajuću presudu uputilo je osam dana nakon njezina donošenja, a Županijski sud zaprimio je spis presude tek potkraj prošlog tjedna, nakon što se na nju očitovalo i Županijsko državno odvjetništvo.

Pravni učinak, odnosno pravomoćnost, mogao se postići jedino potvrdom oslobađajuće presude u zakonskom roku.

Đapić je magistarski rad obranio 4. svibnja 1999. godine, a taj je datum ODO uzelo kao vrijeme počinjenja djela koje im se stavlja na teret.

Suđenje je prvi put počelo u listopadu 2002. i trajalo je sve do listopada 2004., kada je Đapiću, jer su u međuvremenu bili parlamentarni izbori, ponovno morao biti ukinut imunitet saborskog zastupnika, kako bi se glavna rasprava mogla održati.

Sabor je to učinio tek polovicom ožujka ove godine, premda je zahtjev sudac Pešutić uputio još u potkraj prošle.

Pročitajte više