UKRAJINA: KUČMA OBEĆAO PRAVEDNE IZBORI

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma u četvrtak je obećao da će predsjednički izbori, najavljeni za 31. listopada, biti slobodni i pravedni, ukorivši kritičare koji tvrde da bi jedini pošteni ishod bio pobjeda oporbe.

Kučma, koji u Hagu sudjeluje na summitu između EU i Ukrajine, pozvao je uniju da u Ukrajinu za vrijeme izbora uputi svoje promatrače.

No kontroverzni predsjednik, koji je zanijekao navode o korupciji i povezanost s ubojstvom novinara koji je kritizirao njegov način vladanja, izrazio je zabrinutost da se Zapad već opredijelio.

"Čini nam se da neki na Zapadu smatraju da, ako ne pobijedi oporba, izbori nisu bili pravedni", rekao je Kučma.

"Zato smo pozvali sve - i međunarodne organizacije i mnoge države - da dođu k nama. Otvoreni smo i spremni... ali, molim vas, budite pravedni i objektivni. Nemojte doći s unaprijed određenim mišljenjem", dodao je.

Očekuje se da Kučma u listopadu napusti položaj nakon dva petogodišnja mandata, a analitičari smatraju kako će na izborima utrku voditi sadašnji premijer i Kučmin saveznik Viktor Janukovič i oporbeni kandidat Viktor Jakušenko.

Ispitivanja javnog mnijenja daju Jakušenku, koji vodi kampanju narodnog kandidata, prednost pred svim protivnicima, pokazujući da dobiva 25 posto potpore birača, dok Janukovič, kojeg mnogi smatraju Kučminom marionetom koja će nastaviti njegovim stilom vladanja, zaostaje čak za desetak posto glasova.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više