"Ulazak Hrvatske u EU ne koči Slovenija nego politička korupcija!"

"UŠLI smo u finalnu fazu pregovaračkog procesa", rekao je prvi čovjek hrvatskog tima za pregovore s Europskom unijom Vladimir Drobnjak u razgovoru za Dow Jones Newswires. Drobnjak je razgovarao s istom novinarkom koja je jučer objavila intervju u kojem je krivo citirala guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, a tekst Kristine Peterson i danas je osvanuo u The Wall Street Journalu, kao i u još nekim uglednim svjetskim medijima.

O pregovorima s Europskom unijom Peterson je u Hrvatskoj razgovarala s nekoliko ljudi, a tekst je inspiriran jučerašnjom najavom Ollija Rehna da pregovori ne mogu biti završeni prije prve polovice iduće godine. Iako su nas domaći političari dugo uvjeravali kako će do kraja ove godine sve biti gotovo i spremno da Hrvatska u EU uđe 2011, taj je rok sada pomaknut. Općeprihvaćeno mišljenje je da su "za sve krivi Slovenci", ali Peterson u svom tekstu navodi kako je puno veći problem "politička korupcija" kojom je Hrvatska protkana.

Za Drobnjaka je Slovenija jedini pravi problem

Podsjećamo, Olli Rehn je jučer doista kazao kako će Hrvatska morati riješiti granični spor sa Slovenijom, ali nije propustio ni napomenuti da Hrvatska mora reformirati pravosuđe, pozabaviti se problemom brodogradilišta i poboljšati suradnju s Haagom. Kod ove posljednje točke mislio je, naravno, na famozne "topničke dnevnike".

No, to su teme koje Drobnjak izbjegava. "Jednom kad riješimo problem sa Slovenijom, proces ulaska u EU bit će završen za manje od godinu dana", uvjeren je Drobnjak, ali pozivajući se na dogovor o "tihoj diplomaciji" nije želio odavati nikakve detalje pregovora koji se, prema tvrdnjama Jadranke Kosor, približavaju sretnom završetku.

"Korupciju je nemoguće iskorijeniti jer je to problem ljudske prirode"

No, kako i Peterson naglašava, Hrvatska je imala puno teži put prema pridruživanju Europskoj uniji od prijašnjih kandidata. Europa se, naime, jednom već opekla na Bugarskoj i Rumunjskoj koje su u Uniju ušle nespremne i postale opterećenje i takvu pogrešku neće skoro ponoviti. Tekst u Dow Jones Newswiresu podsjeća na posljednje izvješće Europske komisije, u kojem je posebno podvučeno da se "sustav pravosuđa mora učiniti transparentnijim i da se mora reducirati politička korupcija". Upravo u te dvije točke Peterson vidi glavni uzrok zastoja hrvatskih pretpristupnih pregovora, a kao jedan od očitijih primjera korupcije podsjeća na slučaj Deše Mlikotin Tomić, bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koja je morala podnijeti ostavku nakon što je uhićena u "akciji Indeks".

"To je poglavlje koje nikad ne može biti savršeno. Nemoguće je jer imate posla s ljudskom prirodom", nihilistički će Drobnjak o problemu korupcije u Hrvatskoj.

Malo poljoprivredno tržište

Velika prepreka Hrvatske bit će i uređivanje poljoprivrede na način da bude konkurentna na europskom tržištu. Višnja Samardžija iz Odjela za europsku integraciju ističe kako će to biti teško jer su poljoprivredne zajednice u Hrvatskoj male i razjedinjene, ali Drobnjak vjeruje da veličina i snaga tržišta nije bitna ako može isporučiti kvalitetan konkurentan proizvod.

"Ako je vaš proizvod konkurentan, onda možete dobro živjeti bez obzira na veličinu tržišta. Ako proizvod nije konkurentan, nestat ćete", tvrdi Drobnjak.

Pročitajte više