Ulazak u IT sektor pod stare dane: Warren Buffett kupio 11 milijardi dionica IBM-a

WARREN BUFFETT, jedan od najuspješnijih i najbogatijih investitora, oduvijek je jasno davao do znanja da ga ulaganje u tehnološki sektor nimalo ne zanima, prije svega zbog činjenica da "tehnologiju naprosto ne razumije".

Međutim, jučer je postalo jasno da su njegove preferencije doživjele zaokret za 180 stupnjeva. Naime, Buffett je na CNBC-u obznanio da je u posljednjih osam mjeseci kupio čak 11 milijardi dolara dionica IBM-a. Na taj način je došao u vlasništvo 5,5 posto ove tehnološke kompanije, što ga potencijalno čini njenim najvećim dioničarom.

Buffett tvrdi da je zapanjen IBM-ovom sposobnošću da zadrži korporacije kao klijente, što tu kompaniju čini nezamjenjivim igračem na tržištu. "To je firma koja drugim firmama omogućuje da bolje obavljaju svoj posao. Velike kompanije teško mijenjaju svoje pravne zastupnike, ali teško mijenjaju i svoje opskrbljivače tehnologijom. Malo koja tvrtka je tako fokusirana na konkretne ciljeve kao IBM", kazao je Buffett.

Buffett je malo zakasnio, ali će svejedno profitirati

Buffett je IBM-ove dionice kupio po relativno visokoj cijeni, ako uzmemo u obzir da su one prije samo godinu dana vrijedile trećinu manje. Osobno je priznao da je pažnju na IBM trebao obratiti još prije pet godina.

Financijski analitičari svejedno misle da je Buffett napravio dobar posao. "Možda je ranije mogao postići bolju cijenu. Ali ako u obzir uzmete način na koji Buffett ulaže, jasno je da je ovo dugoročna odluka. IBM ima dobro vodstvo i politiku i Buffett će vjerojatno profitirati", ocijenio je analitičar Collins Stewart.

Pročitajte više