Ulazak u NATO i EU - prioriteti Makedonije i BiH

Priključenje NATOu i Europskoj uniji apsolutni su vanjskopolitički prioriteti i za Makedoniju i za Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su u četvrtak u Sarajevu makedonski predsjednik Branko Crvenkovski i predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

"Nekada smo zajedno živjeli u jednoj državi. Ja se nadam da ćemo u budućnosti ponovo živjeti u državnoj zajednici koja se zove Europska unija", izjavio je Crvenkovski nakon sastanka s članovima bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Makedonski predsjednik predvodi izaslanstvo svoje zemlje koje je u dvodnevnom radnom posjetu BiH, a s glavnim ciljem usklađivanja vanjskopolitičkih aktivnosti dvije države kako bi se osiguralo što brže približavanje euroatlantskim integracijama.

Crvenkovski je novinarima kazao kako tom cilju treba podrediti sve što se u dvjema državama radi na političkom i gospodarskom planu.

Iako je Makedonija napravila korak više u odnosu na BiH postigavši s EU sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Crvenkovski nije želio prognozirati kada bi jedna ili druga zemlja mogle steći ozbiljne izglede za primanje u punopravno članstvo Unije.

"Postoje zadaće koje se moraju obaviti i na to se valja usmjeriti", kazao je makedonski predsjednik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac iskazao je zahvalnost Makedoniji za svu potporu koju je ta zemlja do sada pružala njegovoj državi.

On je istaknuo kako je ta potpora posebice bila vidljiva u vrijeme kada je Crvenkovski bio makedonski premijer, a Boris Trajkovski šef države.

U znak zahvalnosti Trajkovskom, koji je poginuo u okolici Mostara u zrakoplovnoj nesreći krajem veljače 2004. godine, vlasti BiH su na mjestu tragedije odlučile podići spomenik koji bi trebao biti otkriven narednog tjedna.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dvojbama o okolnostima nesreće koje u dijelu makedonske javnosti još postoje, Crvenkovski je u Sarajevu kazao kako su svi potrebni dokazi i dokumenti na vrijeme prikupljeni te da je na temelju toga istraga i zatvorena.

"Ono na čemu sam ja inzistirao jest da javnost u Makedoniji bude informirana o razlozima zatvaranja istrage kako bi se spriječile sve špekulacije", kazao je Crvenkovski.

Istraga koju su provele vlasti BiH utvrdila je kako je rušenje zrakoplova makedonske vlade kod Stoca prouzročilo loše vrijeme te nedovoljna pripremljenost pilota.

Isključena je svaka mogućnost sabotaže ili pogreške kontrole leta u Mostaru.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više