Ultranacionalist Joerg Haider pozvao Thompsona na utakmicu

AUSTRIJSKI ultranacionalist Joerg Haider poručio je danas Marku Perkoviću Thompsonu: "Ako te ne puste na koncert, dođi sa mnom gledati utakmicu!" Naime, kazao je to odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju pokrajine Koruške, domaćina Hrvatskoj na Europskom prvenstvu u HYPO centru u Zagrebu.

Upitan je o koncertu koji je trebao biti održan u austrijskom gradiću St. Andrae, ali je zabranjen  uz obrazloženje Koruškog zemaljskog ureda kako predstavlja "rizik za javnu sigurnost". Austrijska je novinska agencija, međutim, izvijestila kako je razlog mogao biti i Thompsonovo očijukanje s fašizmom. Haider je rekao kako ne vjeruje da bi eventualna zabrana bila politički motivirana.

"Radi se o tome da je koncert bio predviđen za manje mjesto, a lokalni gradonačelnik se prestrašio navijača. Znam Thompsona i znam da je jako popularan u Austriji, a nedavno je imao i veliki koncert u Beču, tako da mislim da to nije politički motivirano i radi se na tome da se prebaci u neko veće mjesto. ", kaže Haider i dodaje: "Ako ne uspije odražati koncert pozivam ga da u mom društvu pogleda bar jednu utakmicu!".

"Hrvati nisu zviždali na englesku himnu"

Austrijski zastupnik stranke Savez za budućnost Austrije je upitan i boji li se hrvatskih navijača, odnosno huligana među njima.

"Ne bojimo se, dobro smo se pripremili, a Austrijske i Hrvatske policijske snage imaju dobru suradnju. Po mom mišljenju, hrvatski navijači mogu biti pristojni i pristojno su se i ponašali. Primjer toga je ponašanje u Engleskoj, kada - koliko se sjećam - nisu čak ni zviždali na englesku himnu", kazao je Austrijanac.

Dirnuo ga susret s Mesićem i majkama branitelja

Za Hrvatsku ima samo riječi hvale, kao i za Zagreb za koji kaže da je sada moderan grad, a posebno mjesto u njegovom sjećanju, kaže, ima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kojega je upoznao za vrijeme rata u Hotelu Esplanada.

"Dogovarao je prijevoz lijekova za Hrvatsku, i posebno su me dirnule majke koje su mu prilazile i ispitivale ga gdje su im sinovi", kaže Haider, te se nadovezuje, "No, danas je Zagreb drugačiji nego onda, to je moderan grad. Hrvatska i Koruška su vrlo povezane i drago mi je zbog toga", kaže austrijski zastupnik. Upitan podržava li ulazak Hrvatske u EU, i što o tome misli ostatak Austrije.

"Slovenija naučila lekciju"

"Naravno da sam za to da Hrvatsku što prije prime u Europsku uniju, a političari u mojoj zemlji nisu po tom pitanju mijenjali mišljenje. Hrvatska je pokazala da je dio Europe, i svojim izgledom i svojom kulturom, a kada uđe u EU prestat će i problemi sa Slovenijom, jer u EU nema granica", kaže Haider. Zatim su ga upitali tko je po njegovom mišljenju u pravu, Hrvatska ili Slovenija, na što se nasmijao i izbjegao konkretan odgovor:

Haider, baš kao ni Marko Perković Thompson, ne može pobjeći od reputacije nacionalista, pogotovo zbog politike prema imigrantima na prijelazu milenija, kada je njegova bivša, slobodarska stranka, FPO pobijedila na izborima. Sadašnja njegova stranka nastala je 2005. godine, a osnovao ju je sa svojom sestrom i drugim članovima FPO-a koji su ju napustili. Na  izborima te godine Haiderov je Savez za budućnost osvojio samo sedam zastupnika u Nationalratu.

M.P./A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više