Umag: Prihvaćena Rezolucija o zaštiti prava potrošača

Sudionici prvog Sabora zaštite potrošača u Hrvatskoj, koji je danas završio u Umagu, prihvatili su Rezoluciju o zaštiti temeljnih prava potrošača pri kupnji proizvoda i usluga.

O Rezoluciji, kojom se, kako se ističe, nastoji potaknuti izgradnja učinkovita sustava zaštite potrošača, Sabor će izvijestiti tijela izvršne i zakonodavne vlasti te inspekcijske službe.

Od ovlaštenih tijela izvršne vlasti i inspekcijskih služba Sabor traži da pojačaju nadzor provedbe Zakona o zaštiti potrošača s obzirom na obveze hrvatske države iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

U Rezoluciji se zahtijeva da se žurno odrede zadaće i obveze županija kao tijela koje odlučuje o obvezama i pravima potrošača te se javno pozivaju svi gradovi, općine i uslužne tvrtke da najkasnije do 30. travnja ustroje vijeća potrošača-korisnika javnih usluga. Ujedno se od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva traži da izradi pravilnik o načinu ustroja, osnivanja i rada te ovlastima tih vijeća i povjerenstava za reklamacije potrošača.

Rezolucijom se nastoji "ubrzati usklađivanje svih zakona kojima se uređuje područje zaštite potrošača s odredbama Zakona o zaštiti potrošača" prije svega zakona o telekomunikacijama, o komunalnom gospodarstvu, o hrani, o zaštiti prirode, o pošti te o zdravstvenom osiguranju.

Također se traži imenovanje i početak rada Vijeća za zaštitu potrošača i provedbe Nacionalnog programa zaštite potrošača, kako bi se izgradio hrvatski sustav učinkovite zaštite potrošača.

Prvi sabor zaštite potrošača u Hrvatskoj organizirali su Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i časopis "Zaštita potrošača" pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više