Umirovljenica podigla kredit za lijek koji je na listi HZZO-a

UMIROVLJENICA Jadranka Kurtić, koja boluje od raka limfnih žlijezda, podigla je kredit kako bi kupila lijek Mabthera koji se nalazi na listi HZZO-a i koji joj je bolnica trebala osigurati.

Kada se počela liječiti na KBC-u Rebro, bila je uvjerena da će tamo dobiti svu potrebnu terapiju. Nemalo se iznenadila kada joj je njezin liječnik dr. Ivo Radman rekao kako će se terapija nastaviti tek kada primi dvije kutije lijeka Mabthera koje treba kupiti sama. I izdvojiti po 11 tisuća kuna za svaku kutiju.

Podigla je kredit i sada otplaćuje 550 kuna mjesečno. "A što sam mogla? Želim živjeti. Poslije sam doznala da je bolnica trebala osigurati taj lijek" - ispričala je za 24sata. Pokušala je od HZZO-a dobiti povrat novca, ali su je odbili. Kada im se žalila rekli su joj da je lijek na listi i da ga je bolnica trebala osigurati.

Prof. Dr. Boris Labar, šef hematologije na KBC-u Rebro, rekao je kako će proučiti taj slučaj ali da je generalno gledano problem u sustavu i da ovo nikako nije jedinstveni slučaj. Objašnjava kako, iako formalno daje prava na lijekove poput Mabthere, HZZO kompliciranom administracijom usporava prepoznavanje tog prava.

Pročitajte više