Umrla sestra Fidela Castra, protivnica komunizma koja je surađivala s CIA-om

Foto: EPA

Juanita Castro, sestra kubanskih vladara Fidela i Raula Castra koja je radila s CIA-om protiv komunističke vlade svoje braće, umrla je u Miamiju u 90. godini. Florida je bila njezin dom nedugo nakon bijega s Kube prije gotovo 60 godina, piše Guardian.

Novinarka Maria Antonieta Collins, koja je koautorica knjige Juanite Castro iz 2009., "Fidel i Raúl, moja braća", napisala je na Instagramu da je Juanita preminula u ponedjeljak.

"Juanita Castro bila je ispred nas na putu života i smrti, izuzetna žena, neumorni borac za pitanje svoje Kube koju toliko volim", objavila je Collins.

Kubanska vlada i mediji do jučer nisu spominjali smrt Juanite Castro

Razočarala se u kubansku vladu

U svojoj knjizi je antikomunistica Juanita Castro napisala da je počela surađivati s CIA-om ubrzo nakon što su Sjedinjene Države spriječile invaziju u Zaljevu svinja 1961. godine.

Prvotno je podupirala napore svoje starije braće da svrgnu diktatora Fulgencia Batistu, skupljajući novac i kupujući oružje. Razočarala se kad je Fidel nakon preuzimanja vlasti 1959. godine postao tvrdokorni komunist i iz svoje vlade izbacio one koji se nisu slagali s njim.

Kad je njezin dom na Kubi početkom 1960-ih postao utočište za antikomuniste, Fidel je upozorio svoju sestru da se ne petlja s "crvima", kako je vlada nazivala one koji su se protivili revoluciji.

Suradnja s CIA-om

U svojoj je knjizi rekla da ju je supruga brazilskog veleposlanika na Kubi nagovorila da se sastane sa službenikom CIA-e tijekom putovanja u Mexico City 1961. godine. Rekla je da je agentu rekla da ne želi nikakav novac i da neće podržati nikakvo nasilje nad svojom braćom ili drugima.

Rekla je da ju je CIA koristila da prokrijumčari poruke, dokumente i novac natrag na Kubu skriven unutar konzervirane robe. S njom su komunicirali preko kratkovalnog radija, puštajući valcer i pjesmu iz opere Madame Butterfly kao signale da njezini voditelji imaju poruku za nju.

Ostala je na Kubi dok je njihova majka bila živa, vjerujući da ju je to zaštitilo od Fidelovog punog bijesa. "Moja su braća mogla ignorirati ono što sam učinila ili se činilo da to ignoriraju kako ne bi povrijedili mamu, ali to ne znači da nemam problema. Sve se zakompliciralo nakon što je majka umrla 1963.", napisala je.

"Moja braća su od Kube napravila veliki zatvor"

Juanita je iduće godine pobjegla s Kube, nakon što joj je Raul pomogao nabaviti vizu za Meksiko. Nikada više nije vidjela svoju braću.

"Ne mogu više ostati ravnodušna na ono što se događa u mojoj zemlji. Moja braća Fidel i Raúl napravili su od njega golemi zatvor okružen vodom. Narod je pribijen na križ muke koji je nametnuo komunizam", rekla je Juanita 1964. novinarima u Meksiku.

Juanita Castro kasnije je pomogla u osnivanju neprofitne organizacije koju je poduprla CIA i koja je radila protiv Castrove vlade. Na kraju se skrasila u Miamiju, gdje je vodila ljekarnu Little Havana i postala cijenjena članica kubansko-američke zajednice. Američka državljanka je postala 1984.

Fidel Castro preminuo je 2016. u 90. godini, a Raul ima 92 godine i u mirovini je. Najstariji brat Ramon preminuo je iste godine kada i Fidel, u 91. godini.

Pročitajte više