Umro je Georgij Paro

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DANAS je u 85. godini umro jedan od najistaknutijih hrvatskih redatelja Georgij Paro.
 
Rodio se u Čačku 12. travnja 1934. godine. Završio je studij filozofije i anglistike na Filozofskome fakultetu (1961.) i kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti (1965.) u Zagrebu.
 
Redatelj, profesor, intendant...
 
Režirao je više od sto pedeset predstava u zemlji i inozemstvu. Zapažen je po inovativnim interpretacijama Krležinih drama, a za kazališnu je scenu adaptirao niz proznih djela iz domaće i svjetske literature.
 
Predavao je režiju naraštajima studenata na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a punih je deset godina bio i intendant HNK Zagreb. Osim toga, radio je kao redatelj na Radio Zagrebu, u zagrebačkom HNK i na američkim sveučilištima.
 
Bio je redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, umjetnički savjetnik Jadran filma u Zagrebu te umjetnički ravnatelj kazališnih festivala poput Dubrovačkog ljetnog festivala i Sterijinog pozorja. Također je bio redoviti gost profesor na sveučilištu La Verne u Santa Barbari u SAD-u.
 
Objavljivao i knjige
 
Objavio je knjige kazališnih zapisa Iz prakse (1981.), Made in USA (1990.), Theatralia disjecta (1995.), Razgovor s Miletićem (1999.) i Pospremanje (2010.).
 
Paro je dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2007., Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje - drama, 2009. i Nagrade Dubravko Dujšin 1985. godine.

Pročitajte više