UN: Arapski svijet mora biti spreman na više uzajamne pomoći i solidarnosti

Foto: EPA

SUOČEN s pandemijom koronavirusa koja ostavlja duboke i trajne posljedice, arapski svijet mora biti spreman na više uzajamne pomoći i osnivanje zaklade regionalne solidarnosti, ocijenio je UN.

"Arapska regija, u kojoj živi 436 milijuna osoba, na početku je zadržala niže stope smrtnosti od svjetskog prosjeka. Ali zabrinjavaju nedavni trendovi zbog neujednačene i nedovoljne osnovne skrbi u brojnim zemljama", naglašava se u UN-ovu izvješću o utjecaju pandemije covida-19. 

Posljedice pandemije bi mogle biti duboke i dugoročne, navodi taj dokument i predviđa pad gospodarstava regije za najmanje 5,7 posto.

"Solidarnost je središnji element rješenja i ublaženja utjecaja covida", izjavila je u razgovoru s novinarima Rola Dashti, UN-ova dužnosnica za arapsku regiju i gospodarska i socijalna pitanja. 

Najdublje razlike među spolovima

Među preporukama UN ističe "gospodarsku i socijalnu podršku pojedincima i zajednicama i osnivanje zaklada regionalne solidarnosti". "Oni moraju smanjiti nejednakosti ulaganjem u zdravstvo i obrazovanje, socijalnu zaštitu i tehnologiju", dodaje UN.   

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je u popratnom priopćenju primijetio da su u regiji zabilježene najdublje razlike među spolovima. Obnova od posljedica covida-19 mogla bi biti prilika za ulaganja u žene i djevojke, za jamčenje jednakih prava i sudjelovanja, koje su od trajne koristi za sve", ocijenio je. 

Rola Dashti je istaknula da bi svaki četvrti Arapin mogao postati siromašan.

"Koronavirus ugrožava 55 milijuna osoba kojima treba humanitarna pomoć u arapskom svijetu", istaknula je dužnosnica. "Njih 26 milijuna su izbjeglice i raseljeni, od kojih blizu 16 milijuna prijeti glad", precizirala je.

Guterres je u priopćenju pozvao arapske zemlje na poticanje ekonomskog oporavka preispitivanjem gospodarskog modela regije u korist raznolikih zelenih ekonomija.

Pročitajte više