UN i Francuska traže od Gbagba da prestane nasilje

UJEDINJENI NARODI i Francuska zatražili su u nedjelju od predsjednika Bjelokosne Obale Laurenta Gbagba prestanak sukoba u toj zemlji, nakon što su devetorica francuskih vojnika poginula u bombardiranju pobunjeničkoga uporišta.

Francuska je uzvratila i uništila veći dio male zrakoplovne flote te zapadnoafričke države, a zaprijetila je i da će od UN-a zatražiti embargo na oružje i druge sankcije za svoju nekadašnju koloniju.

Dužnosnici Bjelokosne Obale kažu i da je Gbagbo, izabran prije četiri godine na osporavanim izborima, pod snažnim francuskim pritiskom da se povuče s dužnosti.

"To ne dolazi u obzir", rekao je predsjednik nacionalne skupštine Mamadou Koulibaly. "Idemo prema velikom građanskom ratu, prema ustanku kakav dosad u Africi vjerojatno još nije viđen. Ne vidim kako bi (francuski predsjednik Jacques) Chirac mogao trijumfirati".

Gbagbove snage prošli su tjedan izvele trodnevne zračne napade, a vojnici su ušli i u neutralnu tampon-zonu čime je prekršeno 18-mjesečno primirje s pobunjenicima koji drže sjevernu polovicu te zemlje, najvećega svjetskog uzgajivača kakaa.

Na hitnoj subotnjoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti deset tisuća francuskih i drugih međunarodnih mirovnih snaga dobilo je zeleno svjetlo za "upotrebu svih nužnih sredstava" kako bi prestali sukobi.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan dvaput je telefonirao Gbagbu i od njega tražio prestanak nasilja koje prijeti stabilnosti cijele zapadne Afrike u kojoj je u zadnjih desetak godina nekoliko zemalja bilo zahvaćeno sukobima.

Pročitajte više